Çocuğum Ağladığında Beyninde Neler Olur ve Ne Yapmalıyım?
Çocuğum Ağladığında Beyninde Neler Olur ve Ne Yapmalıyım?
Çocuğumuz yoğun bir duygu hissettiğinde ya da canı acıdığında beyninde duygusal tepkilerin oluşmasında önemli bir role sahip olan amigdala, hipotalamusa sinyal gönderir ve otonom sinir sistemi aktif hale gelerek gözyaşı bezlerine sinyal gider.
İşte tam bu anda çocuğumuz ağlamaya başlar. Yapmamız gereken onu hemen susturmaya çalışmak değildir.
Ağlamanın Fizyolojik Etkileri
Ağlamak endorfin hormonu salgılanmasını sağlar. Bu hormonun iki yararlı etkisi vardır. Ağrı kesici etkisinin morfinden bile fazla olduğu söylenmektedir. Bir diğer etkisi ise rahatlama vermesidir. Çocuğunuz ağladığında gerçekten acısı azalır ve rahatlar. Yine de ‘’Aman acısı azalıyormuş, ağlasın dursun’’ tepkisini vermek doğru değildir.
Peki, ne yapalım? Doğru Tepki Nasıl Verilmelidir?
‘’Git odanda ağla’’ diyerek onu uzaklaştırmak da doğru değildir, ‘’Lütfen ağlama artık’’ demek de doğru değildir. Öncelikle çocuğumuzun neden ağladığını tespit edelim. İhtiyaçtan mı? Acıdan mı? Suçluluk duygusundan mı? İlgi isteğinden mi?
Ağlamanın nedenini keşfedin ve bu keşif doğrultusunda ihtiyacını giderin. Duygularını anladığınızı, ağlamanın doğal bir süreç olduğunu vurgulayın. Ağlamalarına kıyamasak da bunun da doğal bir süreç olduğunu unutmayın..
Çocuğumun Beyninde Neler Oluyor ? – Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal
Bu konu gibi bir çok soruyu barındıran “Çocuğumun Beyninde Neler Oluyor ?” kitabımızda yer almaktadır.
Tüm kitaplarımıza ulaşmak için tıklayın.
ERKEK ADAM ÇOCUĞUYLA OYNAR MIYMIŞ? yazımızı okuyabilirsiniz.