Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Çocuklar için tuvalet eğitimi vermek, ebeveynlerin karşılaştığı önemli bir adımdır. Bu süreçte doğru yöntemleri kullanmak ve çocuğun hazır olduğunu belirlemek oldukça önemlidir.
Bu yazımızda, çocuklara tuvalet eğitimi verirken dikkat edilmesi gereken noktalara odaklanacağız. Çocuklara tuvalet eğitimi ne zaman başlamalı ve nasıl yapılmalı, olumlu pekiştirmenin önemi ve kalıcı alışkanlık için öneriler.
Ebeveynler olarak, çocuklarımıza doğru rehberlik etmeli ve tuvalet alışkanlığını kazanmalarına yardımcı olmalıyız. Bu yazıda bu konuda size yardımcı olabilecek bilgilere ulaşacaksınız.
Çocuklara tuvalet eğitimi için doğru zamanı belirleyerek adımları öğrenin. Hazırsa olumlu pekiştirme ile kalıcı alışkanlıklar kazandırın. Keyifli okumalar.
Çocuklara Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?
Çocuklara tuvalet eğitimi vermek, ebeveynlerin en kritik ve zorlu görevlerinden biridir. Tuvalet eğitimi çocukların gelişimi için önemlidir. Doğru zamanda doğru adımlar atmak ve çocuğun hazır olduğundan emin olmak önemlidir.
Uzm. Dr. Şeyma Ünüvar Gök anlatımı ile Çocuklara Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı? videomuzu izlediniz mi? Bu gibi daha çok videolarımız için Oyunperest’ indir ücretsiz üye ol!
Tuvalet eğitimi vermenin en doğru zamanı bireysel farklılıklardan ötürü her çocuk için farklılık gösterebilir. Genellikle çocuklar 18-24 ay arasında tuvalet eğitimi için hazır hale gelirler.
Bu süreç bazen 30. aya kadar uzayabilir gibi bazı çocuklarda erken aylarda veya daha sonrasında da gerçekleşebilir. Ebeveynler, çocuklarının tuvalet eğitimine hazır olduğunu doğru bir şekilde anlamalı ve doğru zamanı belirlemelidir.
Bu süreçte çocuklarımızın tuvalet eğitimi için hazır olduklarını gösteren işaretlere beraber bir göz atalım;
- Gündüz bez bağlı olduğunda uzun süreli ( 2 saat ve daha fazla) kuru kalıyorsa
- Islak ya da kirli bezden rahatsızlık duyuyorsa
- Gündüz uykularından sonra kuru bezle uyanıyorsa
- Tuvalet ihtiyacını hareketlerle veya sözel olarak dile getiriyorsa
- Gün içerisinde bezini belirli zaman aralıklarında kirletiyorsa.
- Kendiliğinden banyoya gidip soyunuyorsa
- Tuvalet ile ilgili merak duygusuyla sorular soruyorsa
Bunun gibi göstergeler, çocuğun tuvalet eğitimi için fiziksel ve zihinsel olarak hazır hale geldiğini gösterir. Ebeveynler bu işaretleri gözlemleyerek, çocuğun tuvalet eğitimi için hazır olduğunu belirleyebilir.
Çocuğun fiziksel ve duygusal hazırlık süreci tamamlandıktan sonra tuvalet eğitimi süreci başlatılmalıdır.
Tuvalet eğitimine erken başlamak, çocuğun alışkanlıklarını kalıcı hale getirir ve olumlu bir deneyim haline getirir.
Tuvalet Eğitiminin Adımları Nelerdir?
Tuvalet eğitimine başlamadan önce planlı olarak eğitimi adımlara ayırarak ilerlemek, çocuğun tuvalet eğitimi almasını kolaylaştıracaktır. Şimdi bu adımları birlikte inceleyerek ilerleyelim. Her adımın önceki adıma dayandığını ve her çocuğun farklı olduğunu unutmayalım. Çocuğun gelişiminin fiziksel olarak başlayacağını ve fiziksel etkinliklerin diğer alanları da etkileyeceğini hatırlayalım.
- Hazır olduğunu gösteren işaretleri arayın.
- Bebeğin tuvalet eğitimi için doğru zamanı belirleyin.
- Tuvaleti tanıtın.
- Uygun bir lazımlık alın.
- Çocuğun biyoritmine göre tuvalete götürün.
- Daima pozitif olun.
- Hijyen kurallarını öğretin.
- Ödüllendirin.
Bu adımlarla birlikte tuvalet eğitimi boyunca dikkat etmemiz gereken püf noktalarını beraberce inceleyelim;
Uygulanması gereken adımları sırasıyla uygulayın. Çocuğunuz, bir adımı tam olarak öğrenene kadar bir sonraki adıma geçmeyin.
Öncelikle çocuğumuzun tuvalet eğitimini kısa sürede kazanacağı beklentisiyle değil, sabırlı ve sakin olarak hareket etmemiz gerektiğini bilmeliyiz.
Çocuğumuzu teşvik edici pekiştirmeler kullanmaya özen göstermeliyiz. Sevdiği bir oyuncakla, tuvalet eğitimi üzerine hazırlanmış materyal veya rehber olacak bir çocuk kitabıyla alıştırmalara başlayabiliriz. Kardeşlerinden, kitaplardan ve çizgi filmlerden ilham almasına yardımcı olun. Örnekleri görmek çocuğun gelişimi için önemlidir.
Çocuğunuzu sembolik pekiştireçlerle ( marka, yıldız, para, puan vb. ) biriktirip ulaşabileceği ödüllerle destekleyebilirsiniz.
Çocuğunuz tuvalete gitme isteğini sözel veya hareketlerle belli ettiğinde panik halinde tuvalete götürmemeye çalışın. Telaş durumunda çocuğunda panik durumuna gelmesini tetikleyeck ve davranış olumsuz olarak sonuçlanabileceğini göz ardı etmeyelim.
Çocuğunuza karşı çok ısrarcı olmayın. Kendi tuvalete gitme isteğini belli etmedikçe sürekli sorarak tedirginlik durumuna itmeyin. Çocuğunuzla bu konuda onu azarlamak, suçlamak, cezalandırmak ya da başka çocuklarla karşılaştırmak gibi hatalara düşmeyelim. Olabildiğince bu tuvaletle ilgili olumlu konuşmalar sağlamaya özen gösterelim.
Çocuğunuzun olumlu davranışlar kazanması zaman ve deneyim gerektirir. Her çocuğun gelişim süreci farklıdır, yeni beceriler öğrenmesine destek olunmalıdır.
Tuvalet eğitimine, çocuğunuz bir başka gelişimsel becerisini öğrenme aşamasındayken başlamayın. Kaba motor becerileri, bilişsel ve dil becerilerinin gelişim düzeyi, tuvalet eğitimine hazır olduğunu işaret eder düzeyde olmalıdır.
Gelişim bir bütündür. Gelişimin her bir alanı (Bilişsel, fiziksel, psiko-sosyal) diğer alanla ilişkilidir. Alanlardan birini diğerinden ayırmak mümkün değildir.
Çocuğunuzun tuvalete çok çıkmaması veya çok çıkması olası bir durumdur. Sıvı tüketimini azaltma veya artırma, bağırsak hareketlerini destekleyici takviyelerden uzak durmalıyız. Bu, kazaları önlemeye yardımcı olabilir. Bu tür uygulamalar çocuğunuzun metabolizmasını olumsuz etkileyecektir.
İnsanların bağırsak hareketleri düzenli olarak belirli saatlerde gerçekleşir, her gün aynı saatlerde tuvalete çıkmak tesadüf değildir. Çocukların da bu anlamda bir biyoritmi vardır. Bunu belirlediğiniz sürece tuvalet eğitimi çok daha kolaylaşır.
Örnek vermek gerekirse çocuklar yemek yedikten 30-45 dakika sonra büyük tuvaletini yapmak eğilimindedir. Yemeklerden sonra bu süre aralığında lazımlığa oturmasını bir alışkanlık haline getirirseniz, bu bir rutine dönüşebilir. Gece alışkanlıkları zamanla düzene girer. Çocuğunuz için tuvalet çizelgesi oluşturarak rutinler oluşturabilirsiniz.
Çocuğunuz tuvalet eğitimine başlamadan önce stresli bir dönemde olduğunda bekleyelim. Örneğin kardeş doğumu, taşınma, boşanma gibi durumlar. Böyle dönemlerde davranışın olumsuz pekiştirilmesi riski ortaya çıkacaktır.
Çocukla bu dönemde inatlaşmamak özellikle de kontrol altına almaya çalışmak olumsuz durumlar ortaya çıkaracaktır. Çocuğunuzun bu süreci kendi kendini kontrol etmesine bireysel isteklerine, ihtiyaçlarına ve duygularına önem gösterin.
İlginizi çekebilir : Bebeğim Doyuyor mu?
Oyunperest’i telefonuna indir! Google Play Store – App Store