100 Soru 100 Cevap - Oyunperest

100 Soru100 Cevap

Çocuk gelişimi ile ilgili sizlerden gelen soruları toparladık. Uzmanlarımızla üzerinde uzun uzun düşündük ve cevaplarımızı sizlere pratik bilgiler halinde sunmaya karar verdik.

1. Okul öncesi dönemdeki çocuğum neden yalan söylüyor?

Çocuklar okul öncesi dönemde genellikle yalan söylemezler. Çocuklar ortalama altı yaşa kadar hayal ve yalanı karıştırırlar. Bizlere bir şeyler anlatırken yalan mı hayal mi farkına varmadıkları için bizler eyvah çocuğum yalan söylüyor diye korkarız.

Daha detaylı cevap için tıklayın...

2. Çocuğumla nitelikli vakit geçirmem için günde 1 saat oyun süresi yeterli midir?

15 dakika bile yeterlidir. Çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmek için kendinize bir süre koymayın. Önemli olan birlikte sıcak bir vakit geçirmektir. Bunun için onunla oynamanız gerektiğini düşünmeyin. Bu bazen birlikte yemek yapmak bazen bahçeye bir şeyler ekmek bazen birlikte yapacağınız bir ev temizliği bile olabilir.

3. Çocuğum bazen benim kitaplarımı karıştırıyor. Yetişkin kitapları çocukların kafasını karıştırır mı, elinden almalı mıyım?

Kitaptan hiç çocuğa zarar gelir mi? Çocuğun merak duygusunu tatmin etmek oldukça önemlidir. Sizin elinizde gördüğü her nesneyi keşfetmek isteyecektir. Bırakın sizin kitaplarınıza da baksın. Gelecek için hazırlık yapsın.

4. Tuvalet alışkanlığını edinme sürecine başladık. Çocuğun bu sürece uyum sağlaması adına geceleri bez takılabilir mi?

O bez bir kere popodan çıktı mı eğer ki bir hastalık durumu yoksa bir daha takılmamalı! Geceleri bez takmak çocuğa uyum sürecinden ziyade bezin her zaman bir alternatif olduğu mesajını verir.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi için Korkma Tuvalete Alışır videomuzu izleyebilirsiniz.

5. Bebeklik döneminde bebek kucağa alıştırılmamalı mıdır?

Niçin alıştırılmasın? Zaten ortalama 2 yaşa kadar çocuk annesini kendi uzantısı olarak görür. Bu güzel dönemde bebeğinizi kucağınıza almak onu kucağa alıştırmaktan ziyade güvenli bağlanmaya destek sağlar.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi için Korkma Kucakla videomuzu izleyebilirsiniz.

6. Bebeğim neden her şeyi ağzına atıyor?

Çünkü 2 yaşa kadar gelişimsel olarak oral dönem dediğimiz bir dönemin içerisinde bebeklerimiz. Bu gelişimsel bir süreçtir. Gelişim kuramcılarından Freud’a göre ise ilk 2 sene haz bölgesi ağızda olduğu için çocuklar ellerine geçen her nesneyi ağızlarına atmak isteyecektir der.

7. Kardeşler arasındaki yaş farkı ne kadar olmalı?

Kardeşlerin arasındaki yaş farkı için net bir sayı belirtmek yanlış olur. Herhangi bir sayıdan ziyade yeni bir kardeş için en uygun zaman ailenin her anlamda kendini en uygun hissettiği zamandır.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi için Hadi Doğur Bir Tane Daha Yalnız Kalmasın videomuzu izleyebilirsiniz.

8. Çocuğum yaşıtlarıyla oynamıyor. Asosyal mi?

Çocuğu etiketlemeden önce çocuğun yaşına, gelişimsel dönemine, çevresel etkilerine bakmak gerekir. Eğer ki çocuk 3 yaşından küçük ise gelişimsel olarak akranları ile oynayamaz. Bu çocuğunuzu asosyal yapmaz, çocuğunuz gelişimsel döneminin özelliklerini taşımaktadır.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için 2 Yaş-3 Yaş Arası Çocuklarda Sosyal Gelişim Bölüm-6 videomuzu izleyebilirsiniz.

9. Çocuğum hiç yerinde durmuyor çok hareketli. Acaba hiperaktif mi?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bir tanıdır. Bu tanıyı çocuk psikiyatristleri çeşitli değerlendirmeler sonucunda vermektedir. Çocuklar yeni öğrendikleri bir beceriyi hele ki küçük yaş grubu ise sıklıkla tekrarlayıp o beceride ustalaşmak isterler. Bu dönemde çok hareket edebilirler. Ancak bu onları hiperaktif yapmaz.

10. Çocuğum 2 yaşında çok inatlaşıyor. Ona nasıl davranmam lazım?

2 yaş civarında çocuklar kendi yapabildikleri becerileri ailelerine de göstermek, kendilerini ailelerine kanıtlamak isterler. Bu sebeple her şeyi kendileri yapmak istemekle birlikte sizlere hiç izin vermezler. Buna saygı duyup, o doğrultuda ilerlemeli, eğer ortada tehlikeli bir durum yoksa onun kendi becerilerini göstermesine izin vermeli ve elimizden geldiğinde az hayır kelimesini kullanmalıyız.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için 2 Yaş Sendromu videomuzu izleyebilirsiniz.

11. Çocuğuma yaptığım şakalar onun psikolojisini bozar mı?

Çocukların bilişsel becerileri bizlerinki kadar iyi olmadığı için onun şaka olduğunu kavrayamayabilirler. Bu sebeple sizi eğlendiren bir konu onları korkutabilir. Şaka yaparken buna dikkat etmek lazım

12. Çocuğum 2 yaşını geçti. Hala bizimle yatıyor, bu saatten sonra yatakları ayırmamız çok mu zor?

Hayır, sadece çocuklar 2 yaş civarında daha bağımsız olmak isterler, yapabildikleri yapamadıkları her şeye heveslenirler. Bu sebeple 2 yaş civarı yatakları ayırmakta süreç daha kolay olabilir ancak 2 yaşı geçtiyse de üzülmeyin. Güzel bir uyum süreci ile halledilebilir.

13. Çocuğuma Allah’tan ne zaman bahsetmeliyim?

Allah çocuk zihni için soyut bir kavramdır. Bu sebeple çocuk soyut kavramları algılamaya başladıkça size zaten kendi onu soracaktır. Bu süreçte onun size sormasını beklemek ve onun gelişimsel düzeyine uygun açıklamalar yapmak daha uygun olacaktır.

14. Gündüz uykuları kaç yaşa kadar devam etmeli?

Gündüz uykuları çocuğunda karakterine, gelişimsel duruma göre farklılık göstermekle birlikte ortalama 4-5 yaşına kadar devam edebilir.

15. Uyku rutinleri nelerdir?

Uyku rutinleri her ailenin kendi dinamiğine göre değişmekle birlikte, çocuğun uyku öncesi yapacağı, çocuğa uyku saatinin geldiğini hatırlatan bazı durumlardır. Örneğin, ılık bir duş, diş fırçalama, kitap okuma, loş ışık vb.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Uyur videosunu izleyebilirsiniz.

16. Emzirme sürecini nasıl kesmeliyim?

Emzirme sürecini bebek için en az önemli olan emzirme saatinden başlayarak daha sonra diğer emzirme saatlerini de sürece teker teker dahil ederek aşamalandırarak kesmeye başlayabilirsiniz.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Bırakır videomuzu izleyebilirsiniz.

17. İşe başlayacağım için çok endişeliyim. Ya bu bebeğimde travma yaratır, güvenli bağlanmayı zedelerse?

İşe başlama sürecinde bebek ve anne aşamalı olarak ayrılıklar yaşayabilir, bu sürece bebeğin bakımını devralacak kişide dahil edilmelidir. Bu ayrılıklar annenin işe başlama zamanına yakın 5’er dakikadan başlayıp arttırılabilir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Alışır videomuzu izleyebilirsiniz.

18. 2 yaşına kadar çocuğuma hiç ekran vermemeli miyim?

Evet, hatta 3 yaşına kadar ekran ile tanışmamaları bu süreci oyun, çocuk kitapları, akranları, ailesiyle geçirmesi daha uygun olur.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Teknolojiye Sınır Koy videomuzu izleyebilirsiniz.

19. Çocuğumun telefonda kendi videolarına bakması onun için olan ekran süresine dahil oluyor mu?

Evet, sonuçta içerik oyun ya da popüler video izlemekten farklı olsa da ekran ile bir etkileşim var. Bu da ona belirlenen ekran süresine dahil edilmelidir.

20. Çocuğun 2 yaşında gittiğimiz ortamlarda oyunlara katılmak yerine oynayan çocukları izlemeyi tercih ediyor. Acaba hep böyle çekingen mi olacak?

Aslında çocuğunuz oyunlara onları izleyerek katılıyor. 2 yaş döneminin gelişimsel özelliği olarak oyunlara seyirci olarak katılır ve oynayanları sadece izlerler. Bu durum için çocuğa çekingen demek yanlış olur. Gelişimsel döneminin getirdiği özelliği gösteriyor sadece.

21. Teknoloji kullanımında neden üretici içerikleri dahil etmeliyim?

Çocuklarımızın teknoloji kullanımında üretici içerikleri tercih etmek çocuğun hipnotize olmuşçasına ekran kullanımını engellemek ile birlikte videoyu izleyip bir yandan da kendi içerisinde akıl yürütme, muhakeme etme becerilerinin desteklemektedir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Teknoloji Kullanımı Röportajı 1 Bölüm videomuzu izleyebilirsiniz.

22. Teknoloji kullanımında üretici içerikler nelerdir?

Çocuklarımızla üretici içerik olarak birlikte yemek yapma, deney tasarlama, kendin yap projeleri üretme gibi bir yandan video izleyeceğimiz bir yandan da bir şeyler üreteceğimiz videolar tercih edebiliriz.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Teknoloji Kullanımı Röportajı 1. Bölüm videomuzu izleyebilirsiniz.

23. Çocuğumun neye ilgisi, yeteneği var nasıl anlayabilirim?

Bunun için çocuğu herhangi bir teste tabi tutmaktan ziyade iyi gözlem yapmak oldukça önemlidir. Çocuğunuz ney ile daha çok oynuyor ise, hangi tür kitapları daha çok okumak istiyor ise, hangi aktiviteyi yapmayı tercih ediyor ise bunları bir gözden geçirmek bizlere bu konu hakkında yardımcı olabilir.

24. 2 yaşta başlayan gelişimsel süreçler sadece 2 yaşı mı kapsar?

Hayır. 2 yaş sendromu sinyallerini 18. aydan itibaren göstermeye başlamak ile birlikte, çocuğun karakterine, mizaç özelliklerine göre 2 yaştan sonrada devam edebilir.

25. Çocuğumun hayali arkadaşı olması normal midir?

Evet, tek çocuk, çok fazla dışarı çıkmayan çocuk ya da çok arkadaşı olmayan çocuklarda sıklıkla gördüğümüz bir durumdur.

26. Çocuklarda hayali arkadaş kaç yaşa kadar normal bir durumdur?

Ortalama 8 yaş civarına kadar çocukların hayali arkadaşlarını normal kabul ediyoruz.

27. Çocuğumun özgüvenini nasıl destekleyeceğim?

Bunun için sihirli bir formülden ziyade çocuklarımız bir birey olduğu, haklarının olduğu, onlara saygı göstermemiz gerektiği bilinci ile ona yaklaşmak ona yaşına uygun sorumluklar vermek zamanla özgüven gelişimini destekleyecektir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Özgüveni Gelişir videomuzu izleyebilirsiniz.

28. Çalışan anne olarak çocuğuma yetemediğimi düşünüyorum. Çocuğuma daha iyi bir anne olmak için neler yapabilirim?

Eğer bu sorunun cevabını arıyorsanız emin olun çok çok iyi bir annesiniz. Çalışmak ya da çalışmamaktan ziyade önemli olan çocuk ile kurulan iletişim, onunla nitelikli zaman geçirmek, onu anladığını, sevdiğinizi ona gösterebilmektir.

29. Güvenli bağlanmada dikkat edilecek hususlar nelerdir?

Güvenli bağlanma kelime anlamı olarak bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması demektir. Ancak bunlar yapılırken sıcak ve şefkat ile yapılması, hem bebek ile ebeveyn bağını güçlendirir hem bebeğe önem verildiğini hissettirir hem de bebeğinizle nitelikli zaman geçirmenize destek olur.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Güvenli Bağlanma Nedir? Videomuzu izleyebilirsiniz.

30. Güvenli bağlanmada sadece bebek mi ebeveynlerine bağlanıyor?

Hayır, aslında bu karşılıklı bir süreç. Anne bebek bağının doğumdan önce kurulduğuna dair çalışmalar olsa da, doğumdan sonra hem anne hem baba ile bebeğe verilen bakım ile birlikte hem bebek ebeveynlerine hem de ebeveynler bebeğe bağlanıyorlar.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Güvenli Bağlanma Nedir? videomuzu izleyebilirsiniz.

31. Çocuğum kardeşi olmasını çok istiyor ancak biz eşimle buna hazır değiliz. Bu çocuğumda travma yaratır mı?

Çocuk istiyor diye kardeş yapmak doğru bir tutum değildir. Çocuklar kardeş doğduktan sonra ben bu kardeşi sevmedim geri verin diyebilir. Bu sebeple kardeş için en uygun zaman kendi şartlarınız içerisinde kendinizi hazır hissettiğiniz zamandır. Eğer tek çocuk olsa da çocuk gelişimine uygun bir büyüme süreci geçirdiyse sadece kardeşi yok diye bir travma yaşamaz.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi için Hadi Doğur Bir Tane Daha Yalnız Kalmasın videomuzu izleyebilirsiniz.

32. Çocuğum oyuncaklarını paylaşmıyor. İleride de bu davranışı devam eder mi?

Çocuklar 3 yaşına kadar paylaşma davranışını bilmezler. Bu sebeple oyuncaklarını paylaşamazlar. 3 yaş ve sonrasında bu davranış çevrenin de etkisi ile yavaş yavaş gelişir.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için 2 Yaş-3 Yaş Arası Çocuklarda Sosyal Gelişim Bölüm-5 videomuzu izleyebilirsiniz.

33. Oyunlarda hep çocuğum kazanmak istiyor. Bu durum ileride bencil bir çocuk olacağını gösterir mi?

Çocuklar ortalama 6 yaş civarına kadar oyunlarda hep kendileri kazansın isterler. Bu onların uyumsuzluğundan kaynaklanan bir durum değil, gelişimsel bir süreçtir. Soyut düşünme, kendini kontrol edebilme becerileri arttıkça bu durum da azalacaktır.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Çocuğum Kurallara Neden Uymuyor? videomuzu izleyebilirsiniz.

34. Eşimle çocuğumuza farklı kurallar koyuyoruz. Çocuğumuz hiçbirimizin kurallarına uymuyor. Bu onun kafasını karıştırdığı için olabilir mi?

Çocuklar için, her iki aile bireyi ve çocuk ile birlikte ortak kararlar ve kurallar alınmalı. Annenin başka babanın başka bir kural koyması çocuğun kafasını karıştırır ve zamanla her iki bireyinde kurallarına uymaktan vazgeçer.

35. Çocuklar neden kurallara uymazlar?

Aslında çocuklar sınırlar içerisinde kendini daha güvenli hisseder. Çocuklar kurallara uymuyor ise kuralları yeniden gözden geçirmek lazım. Koyulan kurallar çocuğa ağır geliyor olabilir, işlevsel olmayabilir, çocuğun günlük rutinleri ile uyuşmuyor olabilir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Çocuğunuz Kurallara Uyuyor mu? videomuzu izleyebilirsiniz.

36. Kızım/oğlum beni eşimden çok kıskanıyor. Oysa annesi/babası onu çok seviyor. Neden böyle davranıyor olabilir ki?

Çocuklar ortalama 3-6 yaş arasında gelişimsel olarak karşı cins ebeveynine hayran olup onu çok sevmekte, karşı cins ebeveynine ise içten içe kızmaktadır. Çünkü anne/babası onunla evlidir. Bu gelişimsel bir süreçtir. Hep birlikte yine oyunlar oynaya, aktiviteler yapmaya, eğlenmeye devam edip ona olan sevgimizi hissettirdikçe bu da zamanla azalacaktır.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Cinsel Gelişim Bölüm 1 videomuzu izleyebilirsiniz.

37. Kızım/oğlum benimle evlenmek istediğini söylüyor. Kırılmasın diye olur çocuğum büyüyünce evleniriz diyorum ama acaba yanlış mı yapıyorum?

Çocuklar ortalama 3-6 yaş arasında karşı cinsten ebeveynine karşı hayranlık duyguları besledikleri için bu gibi tepkiler verebilir. Ancak ileride onlarla evlenebileceğinizi söylemek bir nevi onlara yalan söylemektir. Bu sebeple ileride büyüdüğünde anlaşabileceği, çok sevdiği biriyle evlenebileceğini ancak sizin hep onun yanında olup onu çok seveceğinizi söylemeniz daha doğru olabilir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Cinsel Gelişim Bölüm 2 videomuzu izleyebilirsiniz.

38. Çocuklar neden yorulmazlar?

Çünkü içlerinde bizlerinkinden farklı bir enerji var. Bizler dünyayı anlamlandırdığımız için her şeyi onlar kadar merak etmiyoruz ancak onlar bu dünyayı daha yeni yeni keşfediyorlar. Oyun oynarken de bu enerjinin bir kısmını kullandıkları için sürekli oyun oynamak istekleri bundandır.

39. Çocukların korkuları büyüdükçe geçer mi?

Bu durumda çocuğun yaşı ve korkusu ele alınmalı. Bazı korkular çocuğun gelişimsel dönemine beklendik korkulardır. Çünkü o korkunun gerçek mi yoksa hayal mi olduğunu ayırt edemez, soyut düşünme becerileri daha gelişmemiştir. Bu gibi durumlarda ona kendini güvende hissettirmek, sevginizi göstermek oldukça önemlidir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için 18-24 Ay Arası Bebeklerde Sosyal Gelişim Bölüm-4 videomuzu izleyebilirsiniz.

40. Çocuğum çok dağınık arkasını toplamaktan çok yoruldum artık. Çocuğa odasını toplaması gerektiğini nasıl anlatabilirim?

Bu konuda çocuğa yaptığımız yönlendirmeler çok önemlidir. Çocuğa odanı topla dediğimizde çocuk toplamanın ne olduğunu bilmiyorsa bunu anlamlandıramaz. Bu sebeple daha açık ve anlaşılır yönlendirmeler yapılmalı. Örneğin, arabaları sarı sepete koyalım gibi.

41. Çocuğum hep benimle(anne/baba) oynamak istiyor. Bunu nasıl sonlandırabilirim?

Bu sonlandırılabilecek bir durum değildir. Bu gelişimsel bir durumdur. Çocuklar 3 yaş civarında anca kendi kendilerine oyun oynamaya başlayabilirler.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için 2 Yaş-3 Yaş Arası Çocuklarda Sosyal Gelişim Bölüm-6 videomuzu izleyebilirsiniz.

42. Çocuğumu kaç yaşında anaokuluna vermeliyim?

Eğer ki imkanlarınız el veriyorsa 3 yaş civarında okula başlaması uygun olacaktır.

43. Çocuğum benim özel bölgelerimi merak ediyor. Göstermeli miyim?

Özel bölge kavramını anlatırken bunların bizlere özel olduğunu belirtmiştik. O istediğinde özel bölgelerin gösterilmesi bu açıklamaya ters düşecektir. Bu sebeple yine özel bölgelerin kişinin kendisine özel olduğunu söylenip, eğer isterse resimli çocuk kitaplarındaki çizimler gösterilebilir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Cevapla Bölüm 6 videomuzu izleyebilirsiniz.

44. Çocuğum anne/baba seninde pipin/vulvan var mı diye sordu. Ne demeliyim?

Bu sorunun muhatabı olan ebeveyn eğer ki karşı cinsten ise evet deyip kendininkinin şeklinin farklı olduğunu bunların cinsiyet farkından kaynaklandığını açıklayabilir. Eğer çocuk görmek isterse resimli çocuk kitaplarında yer alan çizimleri gösterebilir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Cevapla Bölüm 5 videomuzu izleyebilirsiniz.

45. Çocuğum anne/baba ben nasıl dünyaya geldim dediğinde nasıl bir açıklama yapabilirim?

Öncelikle çocukların sorularına dikkat etmeli, sorulara yönelik açıklamalar yapmaya özen göstermeliyiz. Çocuk ben nasıl dünyaya geldim diyor, ben nasıl oldum demiyor. Bu soru sen benim karnımdaydım normal doğum ise bacaklarımın aradaki bir yoldan, sezeryan ise karnıma minicik acımayan bir kesik atıp seni oradan aldılar şeklinde yanıtlanabilir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Cinsel Gelişim Bölüm 5 videomuzu izleyebilirsiniz.

46. Çocuğum 2 yaşında ama hala 2 kelimeli cümle kuramıyor. Anne/baba da geç konuşmuş. Biraz daha beklemeliyiz, yoksa bir uzmana gitmeli miyiz?

Burada şuna dikkat çekmek gerekir: çocuğun cümleleri var siz mi anlamıyorsunuz yoksa gerçekten hiç mi yok. Eğer ki (su ver) “uu ve” gibi cümleler varsa aslında bunlarda cümlelerine dahildir, ancak anlaşılır olmayan cümlesi de yoksa evet o zaman bir çocuk gelişimi uzmanı ile görüşebilirsiniz.

47. Çocuğum anaokuluna giderken çok ağlıyor. Göndermekten vaz mı geçmeliyim, direnmeli miyim?

Okula yeni başlayan her çocuk bir uyum süreci yaşar kimi 1 hafta kimi 3 ay. Burada önemli olan onun uyum sürecinin nasıl geçtiği, okulda bu ağlamaların devam edip etmediği, okulda mutlu olup olmadığı, arkadaşları ile iletişiminin nasıl olduğu. Bununla ilgili çocuğun öğretmeni ile konuşulup birlikte hareket edilmeli.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Artık Okullu Oldu 2 videomuzu izleyebilirsiniz.

48. Çocuğum aynı kitabı tekrar tekrar okutturuyor. Benim çocuğum takıntılı mı?

Hayır, buna bakarak çocuğa takıntılı denemez. Çocuk her okuttuğunda kitaptaki farklı bir ayrıntıyı gördüğü için her okunduğunda farklı bir tat almaktadır.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için 5 Yaş - 6 Yaş Arası Çocuklarda Dil Gelişimi Bölüm-3 videomuzu izleyebilirsiniz.

49. Çocuğumla markete gidemiyorum. Her gördüğünü istiyor, ağlama krizlerine giriyor. Acaba markete hiç götürmemeli miyim?

Çocuğu markete götürmemek ona kolaylık sağlamak yerine sadece o durumdan uzaklaştırır. Yani kesin bir çözüm sağlamaz. Evde birlikte yapacağınız alışveriş listesi, ona kendi isteklerini almak için vereceğiniz minik bir para, evde neler alıp neler alamayacağınız konusunda kararlı bir konuşma ve bu duruşun markette de devamını sağlamak zamanla fayda sağlayabilir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Ağlar videomuzu izleyebilirsiniz.

50. Çocuğuma erken yaştan itibaren yabancı dil öğretmeliyim?

Erken yaştan itibaren çocuk için ilk hedefimiz kendi gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürmesi olmalı. Elbette ki yabancı dil önemli ancak kendi gelişimsel döneminin becerilerini karşılayamayan bir çocuktan yabancı dil öğrenmesini bekleyemeyiz.

51. Çocuğum 2 yaşında tabletten birçok beceri ediniyor. Yine de tableti kaldırmalı mıyım?

2 yaşındaki birçok çocuk için etkileşim, iletişim çok önemlidir. Çocuğun eline tablet verildiği için o becerileri tabletten ediniyor. Oysa ki tabletten edindiği becerileri sizlerle birlikteyken de edinebilir. Sizlerle birlikte oluşan öğrenme sürecindeki o sıcaklığı tablette bulamaz.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Teknolojiye Sınır Koy videomuzu izleyebilirsiniz.

52. Çocuğuma yetebildiğimi nasıl anlayabilirim?

Eğer bu sorunun cevabını arıyorsanız zaten elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan bir ebeveynsinizdir. Ancak çocuğunuz sağlıklı bir gelişim sürecindeyse, mutlu ve keyifli vakitler geçiriyorsanız zaten elinizden geleni yapıyorsunuzdur. Korkmayın!

53. Çocuğuma bir kez bağırdım. Bu onda travma yaratır mı?

Elbette ki çocuklarımız ile sakin, sağlıklı bir iletişim kurmak çok değerli ancak biz ebeveynlerde insanız. Bazen bizlerinde kendini kontrol altına alamadığımız zamanlar oluyor. Çocuk gelişimi bu kadar pamuk ipliğine bağlı bir alan değildir. Tabi ki bunu o kadar da etkilenmez deyip alışkanlık haline getirmemek oldukça önemli.

54. Hamileyim, yeni bir kardeşi olacağını çocuğuma ne zaman söylemeliyim?

Çocuklar bizim kadar sabırlı değildir. Ve zaman kavramının bizler kadar farkında da değillerdir. Bu sebeple karnınız şişmeye başladıktan sonra söylememiz daha uygun olacaktır.

55. Çocuklar cinsel kimliklerinin ne zaman farkına varırlar?

Çocuklar ortalama 3 yaş civarında kendilerini kız ya da erkek olarak nitelendirebilirler.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi için 3 Yaş - 4 Yaş Arası Çocuklarda Cinsel Gelişim Bölüm-1 videomuzu izleyebilirsiniz.

56. Çocuğumun 3 yaşından beri okula gidiyor. Bu ileride onda okuldan bıkkınlık yaratır mı?

Çocuklar ilk 6 yaşta gittikleri okullarında akademik eğitimden ziyade daha çok akran etkileşimi sağlarlar. Evde kaldıkları sürede belki de o kadar çok akran ile bir araya gelemeyeceklerdir. Eğer ki gerçekten çocukları okul öncesi dönemde fazlasıyla akademik eğitime maruz bırakılan bir kuruma göndermediğiyseniz çocuğunuzu ileride büyük ihtimalle böyle bir problem ile karşılaşmayacaktır.

57. Çocuğum galiba mastürbasyon yapıyor. Bu durumda nasıl tepki vermeliyim?

Öncelikle bunu gözlemlemek, hangi zamanlarda, ne kadar sıklıkta yaptığını tespit edebilmek oldukça kıymetlidir. Ona “aaa çok ayıp, sakın kimsenin yanında yapma, buna devam edersen özel bölgen yok olur” gibi korkutucu cümleler kurmaktan kaçınmalıyız. Gözlemlerimizi yaptıktan sonra bir çocuk gelişimi uzmanına danışıp birlikte bir süreç izleyebiliriz.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Cinsel Gelişim Bölüm 6 videomuzu izleyebilirsiniz.

58. Çocuğumun güzel davranışları benimsemesini, merhametli bir çocuk olmasını istiyorum. Bunun için neler yapmalıyım?

Çocuklarımız için en önemli bilgi edindirme yolu onlara rol model olmaktır. Sizlerden gördüğü tutum ve davranışlar onların bu hayattaki ilk anahtarları olacaklardır. Bu sebeple çocuklarımıza benimsetmek istediğimiz tutum ve davranışları önce bizler benimsemeli, onlara rol model olmalıyız.

59. Çocuğum kitap okumayı sevmiyor, kitap okumayı sevdirmek için neler yapmalıyım?

Burada incelenmesi gereken bir çok farklı dinamik vardır. Çocuğa yaşına ve gelişim düzeyine uygun kitaplar sunuldu mu, çocuğa ilgi alanlarına yönelik kitap seçme şansı verildi mi, onun yanında kitap okuyan bir rol modeli var mı, ona okunan kitaplar etkileşimli okunuyor mu, bu gibi birçok soru bu dinamiği etkileyebilir.

60. Bebeğim kitapları dişliyor, yırtıyor. Bu sebeple kitapları kaldırmalı mıyım?

Hayır, çünkü çocuğunuz bunları kitapları sevmediği, onlara zarar vermek istediği için yapmıyor. Dişleme kitapları, bez kitaplar, banyo kitaplarını, ıslanmayan kitapları bu gibi dönemlerde tercih edebilirsiniz.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Bebeklik Döneminde Kitap Seçimi videomuzu izleyebilirsiniz.

61. Çocuğuma sınırlar koymak istiyorum ama inatlaştığında ağladığında dayanamıyorum esnetiyorum. Sınırları nasıl kalıcı hale getirebilirim?

Sandığımızın aksine çocuklar sınırları severler ve kendilerini güvende hissederler. Evet inatlaşabilirler, ağlayabilirler ancak daha önce o sınıra uymadıkları için böyle bir direnç mekanizması gösterirler. Bu gibi durumlarda ebeveynin kararlı duruşu oldukça önemlidir. Çünkü çocuk özellikle sınırların ilk belirlendiği zamanlarda sizleri çok kere denemek isteyecektir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Ağlar videomuzu izleyebilirsiniz.

62. Çocuğum bebek olan kuzenini sürekli taklit ediyor. Bebek gibi konuşmaya başladı. Başlarda sevimli gelen bu davranışlar artık sürekli hale geldi. Bunlarla nasıl baş edebiliriz?

Burada minik bir kıskançlık olabilir. Çocuk kuzeninin o sevimli hallerine verilen tepkileri kendisine de verilmesini istediği için bu taklitlere başlamış olabilir. Ancak bu taklitler sevildi, beğenildi, gülündüyse bu çocukta pekiştirmeyi desteklemiş olabilir. Bu gibi durumlarda bu davranışlara verilen tepkiler değişmeli ve çocuğa neden yapılmaması gerektiği açıklanılmalıdır.

63. Kız/erkek çocuğum bebek/arabalarla oynamak istiyor. Bu onun cinsel kimliğini etkiler mi?

Hayır, oyuncakların ve renklerin cinsiyeti yoktur. Her oyuncak çocuğun cinsiyeti ne olursa olsun gelişimini destekler.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi için 3 Yaş - 4 Yaş Arası Çocuklarda Cinsel Gelişim Bölüm-2 videomuzu izleyebilirsiniz.

64. Oğlum/kızım anne ben kız/erkek olmak istiyorum dedi. Çocuğumun cinsel kimliği ile ilgili endişelenmeli miyim?

Hayır. Çocuklar genellikle karşı cinsten, onlara eğlenceli ya da cazip gelen bir durum olduğunda böyle söylerler. Çocukların ergenlik sonuna kadar cinsel kimlik gelişimi devam eder. Ergenlik sonunda ise çocuk artık cinsel kimliğini net bir şekilde belirtebilir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi için 3 Yaş - 4 Yaş Arası Çocuklarda Cinsel Gelişim Bölüm-1 videomuzu izleyebilirsiniz.

65. Çocuğum her istediğini ağlayarak elde etmeyi öğrendi. Şimdi istediği olmadığı zamanda hemen ağlıyor. Bu tutumu nasıl sonlandırabilirim?

Nasıl ki ağlayarak her istediğini elde etmeyi öğrendi ise ağlamadan kendini ifade etmeyi de öğrenebilir. Başlar da zor gelse de burada ebeveynin kararlı duruşu oldukça önemli. Bu gibi konularda çocuklar için en az önemli olan kısımdan başlayarak aşamalandırarak ağlayarak elde etme davranışını söndürebiliriz.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Ağlar videomuzu izleyebilirsiniz.

66. Bebeğimle asla bir kitabı baştan sona okuyamıyoruz. Bir sayfa okuduktan sonra kitabı kapattırıyor ya da başka kitap getiriyor. Bu gibi durumlarda kitabı sonuna kadar okumak için direnmeli miyim?

Hayır, gerekirse 1 sayfa okunsun ama çocuğu isteğiyle okunsun. Bebeklerimizin genel olarak dikkat süreleri çok kısa olduğu için zaten bir kitabı baştan sona bitiremeyebilirler. Bu oldukça normal bir durum. Çocuğunuz zamanı geldiğinde yanınıza oturup o bir sayfayı üç beş sayfaya çıkaracaktır.

67. Yenidoğan bebeğim çok uyuyor. Acaba bir problem mi var?

Bebekler ilk altı ay günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak ve kendi fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayarak geçirirler. Yani emme, gaz çıkarma, altını pisletme vb gibi. Bu gayet normal bir durumdur.

68. Ayrılık kaygısından çocuğum ne zaman kurtulacak?

Her çocuğun karakterine, mizacına ve gelişimsel özelliklerine göre değişmek ile birlikte ortaya 3 yaş civarında ayrılık kaygısı ortadan kalkar.

69. Çocuğum çok hareketli evdeki eşyalara çarpıp sürekli kendine zarar veriyor. Bu durumda çocuk rahat rahat hareket etsin diye evdeki eşyaların bir kısmını kaldırmam uygun olur mu?

Çocuğun hareket özgürlüğü elbette ki çok kıymetli ancak evdeki eşyaları eşyaların bir kısmını sırf o çarpıyor diye kaldırmamız çocuğa hareket özgürlüğü sağlamaktan ziyade çocuğa sanal bir özgürlük sağlar. Çünkü çocuk başka evlerde kendi evindeki gibi bir ortam bulamayacaktır. Bundan dolayı eşyaları kaldırmak yerine eşyalara çocuk için uygun olan aparatları takmak ve çocuğa eşyalarla birlikte hareket etme özgürlüğünü oluşturmak daha uygun olacaktır.

70. Eşimle artık anlaşamıyoruz ama çocuğumuz için ilişkimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Çocuğumuz acaba bunu anlıyor mudur, bu durum onu etkilemiş midir?

Çocukların sezileri bizim sandığımızdan daha kuvvetlidir. Siz elinizden geldiği kadarıyla bu ilişkiyi sürdürmeye devam etseniz bile ebeveyn olarak sizler mutsuz olduğunuz sürece çocuğunuz da bunu hissedecektir. Bu sebepten dolayı gerek eşler arasında gerek çocuk ve ebeveynler için bir uzman ile çalışıp sağlıklı kararlar almakta fayda var. Unutmayın, kangren bir kolun vücuda yarardan ziyade zararı vardır.

71. Çocuğuma ne kadar ekran kullanım süresi tanımalıyım?

Çocuğunuzun 3 yaşına gelene kadar ekranla hiç tanışmamasını isteriz. 3 yaştan itibaren ise yaş X10 dakika gelişimsel düzeyi için uygun olacaktır.

Bu  soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Teknoloji Kullanımı Röportajı 1. Bölüm videomuzu izleyebilirsiniz.

72. Çocuğuma tanınan ekran süresinin içerisine tableti ile yaptığı ödevlerde dahil edilmeli midir?

Hayır, o çocuğa tanıdığımız sürenin içerisine dahil edilememelidir. Çünkü o çocuğun bir sorumluluğudur.

73. Çocuğum tanıdığım ekran süresi içerisinde çizgi film izletebilir miyim?

Elbette, ancak çizgi film seçerken çocuğun gelişimsel dönemine uygun filmleri seçmeniz ve birlikte izlemeden önce sizin tek başınıza izleyip filmin uygun olup olmadığını analiz etmeniz oldukça önemlidir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için 5 Yaş - 6 Yaş Arası Çocuklarda Dil Gelişimi Bölüm-8 videomuzu izleyebilirsiniz.

74. Çocuğum ona vurmaya çalışan arkadaşlarına hayır diyemiyor. Ben de onunda vurmasını söylüyorum. Ama nasıl bir çözüm bulmalıyım?

Öncelikle çocuğun ona vuranlar şiddetle karşılık vermesi şiddet davranışını pekiştirir ve devam ettirir. Şiddet kültüründe bir çocuk yetiştirmek istemediğimiz için bu çok uygun bulduğumuz bir durum değil. Çocuğa bu nokta da “hayır, bana dokunmanı, vurmanı istemiyorum.” Demeyi öğretmek önemli. Çocuk hayır diyebildiği takdir de bu davranışları sonlandırmak için ilk adımı atmış olur.

75. Çocuğumun bir uyku düzeni yok. Bu ailece bizi çok yoruyor. Ağlayarak da olsa verilen uyku eğitimlerini aldırmalı mıyım?

Ağlayarak verilen uyku eğitimleri bebeğe uyumayı değil çaresizliği öğretiyor. Bu sebeple eğitim aldırmak yerine çocuğumuz için uyku rutinleri oluşturmak ve bu konuda istikrarlı bir tutum sergilemek oldukça önemlidir.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için V372 19. Korkma Uyur videosunu izleyebilirsiniz.

76. Çocuğum kakasını yaparken çok korkuyor. Kakasını yapması için bez takmalı mıyım?

Çocuklar kakalarını kendi vücutlarından bir parça olarak görmektedirler. Bu sebeple kaka yaparken kabız olmasalar bile korkmaktadırlar. Kakayı sempatik göstermek, bu konuda resimli çocuk kitaplarından destek almak oldukça önemli. Ancak bez takmaya geri dönmek çocuk için bezin her daim bir alternatif olduğunu gösterir. Bu da tuvalet alışkanlığı edinme sürecini zedeler.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi için Korkma Tuvalete Alışır videomuzu izleyebilirsiniz.

77. Çocuğumu hangi kurslara göndermeliyim?

Çocuğunuzu ilgi ve yetenekleri doğrultusunda desteklemeniz, eğer kendi arzu ederse birlikte seçeceğiniz bir kursa yazdırmanız daha doğru olur.

78. Çocuğum kendi kendine bir köşeye geçip tuvaletini yapıyor. Acaba tuvalet alışkanlığına hazır mı? Bunu nasıl anlarım?

Çocukların bir köşeye sinip orada tuvaletlerini yapmaları tuvalet alışkanlığına hazır olduklarının bir sinyalidir evet ama sadece buna bakarak bu sürece başlamak doğru olmaz. Ortalama 18 ay civarında çocuklarımızın tuvaletlerini tutabilecekleri kasları gelişmeye başlar. Bu sebeple 18 aydan sonra bu sürece başlamak ve bu sürece başlamak için daha birçok hazır bulunuşluk belirtilerini görmek çok önemlidir.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi için Korkma Tuvalete Alışır videomuzu izleyebilirsiniz.

79. Tuvalet alışkanlığı sürecinde alıştırma külotu kullanılmalı mı?

Alıştırma külotları bezden dışarı sızıntı yapmadıkları için çocuklar ıslaklıktan da bir rahatsızlık hissetmiyorlar. Oysa ki bu dönem de çocuğun altındaki ıslaklıktan rahatsızlık hissetmesi de sürecin bir parçası. Her ne kadar sürekli değiştirmek zorunda kalınsa da penye külot tercih etmek daha uygun olacaktır.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi için Korkma Tuvalete Alışır videomuzu izleyebilirsiniz.

80. Tuvalet alışkanlığı sürecinde çocuk evde çıplak dolaşabilir mi?

Hayır, bizler evde tuvaletlerimizi yapacağız diye çıplak dolaşabiliyor muyuz? Çocukların çamaşır giymesi, o çamaşırdaki ıslaklığı hissetmesi de sürecin bir parçası. Bu sebeple çocukların evde çıplak dolaşması bu süreci zedeleyen bir unsurdur.

Bu soruyla ilgili ayrıntılı bilgi için Korkma Tuvalete Alışır videomuzu izleyebilirsiniz.

81. Emziği bırakmak için belirli bir ay var mı?

Emzik bırakmak süreci çocuğun ona yüklediği anlama, ona duyduğu ihtiyaca göre değişmek ile birlikte gelişimsel olarak ortalama 15. ayda bırakma uygun olacaktır.

82. Çocuklar neden bu kadar çok oyun oynamayı seviyorlar?

Çünkü oyun oynayarak öğreniyorlar, çevreyi algılıyorlar, tecrübe kazanıyorlar. Oyun onlar için ekmek, su gibi temel bir besin kaynağı. Bu sebeple bu sürece dahil olmanız o bir şeyler öğrenirken yanında yer almanız çok kıymetli.

83. Bebeklerin en seveceği oyuncak nedir?

Anneleridir, evet evet yanlış duymadınız. Özellikle 6-18 ay arası bebekler için anneler her şeydir. Tıpkı her koşulda sığınacakları liman gibi. Hani diyorsunuz ya “oyuncak olduğum çocuğun elinde” gerçekten de öyle.

84. Oğlum topuklu ayakkabı giymek istiyor/kızım tıraş olmak istiyor. İzin vermeli miyim?

Çocuklar bunlara bizler kadar anlam yüklemezler. Topuklu ayakkabı giymek ya da tıraş olmayı eğlenceli ve ilginç buldukları için deneyimlemek isterler. İzin verebilirsiniz(tıraşı güvenlik önlemleri kapsamında) elbette, ama deneyimlerken bunları kimlerin kullandığını da belirtmeniz daha uygun olacaktır.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Cevapla Bölüm 2 videomuzu izleyebilirsiniz.

85. Yüz kere söylesem de aynı şeyi istiyor. Neden bu kadar ısrar ediyor her şeye?

Çünkü bizler gibi düşünemiyorlar. Çocuklarımız alt beyin düşünme becerileri ile düşündükleri için sizler gibi muhakeme edemiyor, bu sebeple bazı isteklerinde siz ne kadar açıklamalar yapsanız da tutturuyorlar. Çocuk büyümeye devam ettikçe üst beyin becerileri de gelişmeye devam edecektir.

86. Ego santrik dönem nedir?

Ego santirik dönem yani ben merkezci dönem çocuğun bu dünyadaki her şeyi kendi için sandığı dönemdir. Sanır ki dünya onun için var, yağmur onun için yağıyor, evde yemek yapıldıysa o yesin diye yapıldı. Bu sebeple çocuklar 3 yaşına kadar eşyalarını kimse ile paylaşmazlar. Ve bu dönem ortalama 5 yaşa kadar devam edebilir.

87. Anaokulu seçerken neleri dikkate almalıyız?

Anaokulu seçiminde dikkat edilecek birçok unsur bulunmaktadır ancak bunların en önemlisi öğretmendir. Çocuk öğretmenini sevdiği takdir de diğer bütün unsurları göz ardı edebilir. Ancak bunun yanı sıra her öğretmene kaç çocuk verildiği, okulun imkanları, personel sayısı, okulun benimsediği yaklaşımlar gibi birçok unsur okul seçiminde etkilidir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Artık Okullu Oldu 1 videomuzu izleyebilirsiniz.

88. Çocuğumla birlikte banyo yapmam doğru bir davranış mı?

3 yaşına kadar çocuk çıplaklık kavramını çok fazla önemsemez ancak çocuğun büyümeye devam etmesi ve özel bölge kavramlarını öğrenmesi ile birlikte bu davranış mahremiyet eğitime çelişecektir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Cinsel Gelişim Bölüm 4  videomuzu izleyebilirsiniz.

89. Çocuğumu ne zaman sünnet ettirmeliyim?

Çocuklar 3-6 yaş arasında kastrasyon korkusu dediğimiz penislerini kaybetme korkusu yaşarlar. Ve yaptıkları yanlış bir davranış sonucunda penislerini kaybedebileceklerini düşünürler. Bu sebeple 6 yaş sonrası sünnet için daha uygun olacaktır.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Korkma Cevapla Bölüm 5 videomuzu izleyebilirsiniz.

90. Çocuğumun hijyenik pedin ne olduğunu soruyor. Nasıl açıklamalıyım?

Çocuklar bu soruları sorarken çok masumlardır. Bizler gibi bir anlam yükleyerek sormazlar. Bu sebeple en basitinden bunun bir çeşit pamuk olduğunu söyleyebilirsiniz. Bu cevap onu tatmin etmezse zaten bu sorunun devamı gelecektir.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Hijyenik Ped Sorusuna Nasıl Cevap Verelim? Videomuzu izleyebilirsiniz.

91. Çocuğum ölümle ölmek ile ilgili oyunlar oynuyor. Bir şey psikolojisini bozmuş olabilir mi? Korkmalı mıyım?

Çocuklar ruhsal dünyasını oyunla dışarı yansıtırlar. Çocuk ölümle ilgili bir oyun oynuyorsa ölmek, ölüm kavramını duymuş olmalı. Bu sebepten dolayı bu kavramları sindirmek için böyle bir oyun oynuyor olabilir.

92. Çocuklar neden deyimleri anlamazlar?

Çünkü çocukların daha soyut düşünme becerileri gelişmemiştir. Bu sebeple siz ona bana dikkatini ver dediğinizde, "o benim dikkatim kimseye veremem" diyebilir.

93. Çocuğum kurallı oyunları neden hala oynayamıyor?

Büyük ihtimalle çocuğunuz 6 yaş altında. Çünkü kural kavramı çocuklarda 4 yaş civarı ortaya çıksa da bunları ortalama 6 yaşta oyunlara dahil edebilirler.

Bu soru ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Çocuğunuz Kurallı Oyunlar Oynuyor mu? videomuzu izleyebilirsiniz.

94. Çocuğum eline geçen her şeyi fırlatıyor. Bunu nasıl engelleyebilirim?

Çocuklar ortalama 18 ay civarında fırlatma becerisini öğrenirler. Bu beceriyi öğrendiğinde de eline geçen her şeyi fırlatmak isteyecektir. Bu sebepten dolayı bu dönemde onunla inatlaşmak yerine ona fırlatabileceği nesnelerle fırsat sunmak oldukça önemlidir.

95. Çocuğumun dil gelişimi desteklemek için neler yapabilirim?

Dil gelişimini desteklemek için resimli çocuk kitapları ve onları etkileşimli okumak en büyük yardımcılarımız olmalı. Bunun yanı sıra çocuk ile o anlamaz deyip sohbet etmemek ya da niteliksiz sohbet etmek hiç doğru değildir. Yaşı kaç olursa olsun çocuklarımız ile sohbet etmek birlikte müzik dinlemek dil gelişimimizi destekleyecek diğer unsurlardan bir kaçıdır.

96. Çocuğumun çizimleri anlattıklarına benzemiyor. Acaba çizim becerilerinde bir problem mi var?

Hayır, çocuklar çizim becerileri çocukların gelişimsel sürecinin bir parçasıdır bu da zamanla gelişir. Çocukların çizimlerinde sıklıkla kafadan bacaklı adamlar görürüz ki bu aslında çocuğunuzun gelişimsel süreci içerisinde bir çizim yeteneğinin olduğunu gösterir.

97. Çocuğumun kardeşi ile çok kavga ediyor. Kardeşin küçük olduğunu söyleyip bazı şeyleri alttan almasını istiyorum ama sürekli kavga ediyorlar. Bu surumda ne yapabilirim?

Kardeş kıskançlığında çocuklara yaşlarından dolayı ayrımcılık yapmamak bu sürecin temelini oluşturur. Elbette ki her çocuğa gelişimsel dönemine uygun davranacağız ancak küçüğe küçük diye büyüğe büyük diye tolerans göstermek hep daha fazlasını istettirir. Bu tutumlardaki değişiklik onların ilişkisinde de fark yaratacaktır.

98. 6 yaşındaki kızım/oğlum sadece kendi cinsinden çocuklarla arkadaşlık kurmak istiyor. Bu onun ileriki dönemdeki arkadaşlık ilişkilerini etkiler mi?

6 yaş civarında çocukların kendi yaş grubundaki çocuklarla arkadaşlık kurmak istemeleri gelişimsel bir durumdur. Bunun ileriki dönemki arkadaşlık ilişkileri ile bir ilişkisi yoktur.

99. Çocuğun anane/babannesini görünce huyu değişiyor. Onların yanından gelmek istemiyor. Bu konuda neler yapabilirim?

Genellikle büyük aile bireylerimiz evlerimizdeki kurallarımızı esnettikleri için çocuklarda onları gördüklerinde bunu bildiklerinden bu gibi davranış değişiklikleri yapabilirler. Burada aile büyükleri ile konuşup evdeki kuralların orada da devamını sağlamak önemli bir durumdur. Bu şekilde çocuğun yaklaşımı da zamanla değişecektir.

100. Çocuğumun altını herkesin içinde değiştirmek istemiyorum ancak insanlar ne anlayacak o kadarcık çocuk mahremiyetten diyorlar. Gerçekten çocuğun altını herkesin içinde açmam ya da sadece ikimiz iken açmam önemli değil mi?

Çocuklarda mahremiyet eğitimi daha o zamanlardan başlıyor. Çocuğun altının herkesin içinde açılmaması, çocukların üstünün odasında değiştirilmesi gibi durumlar çocukta zamanla mahremiyet algısını yaratıyorlar.

Mesaj Gönder.
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?