Çocuğunuz Kontrolü Kaybettiğinde Beyninde Neler Olur?
Çocuğunuz Kontrolü Kaybettiğinde Beyninde Neler Olur?
Çocuklarımızın kontrolü kaybettiklerinde neler olduğunu anlamak, onlara destek olmamız için önemlidir. İşte bu durumu daha iyi anlamak ve nasıl yaklaşmamız gerektiği hakkında bazı önemli bilgiler:
1. Altbeyin Devrede:
Çocuğunuz kontrolü kaybettiğinde altbeyin devrededir. Altbeyin becerileri temel ihtiyaçlarımızı içerir ve çocuk doğduğunda hazırdır.
2. Önemli İletişim İpucu:
Biz çocuğa ‘’Off yeter bıktım artık, kes şunu’’ dediğimizde çocuğumuz önemsenmediğini düşünür ve biz de altbeynimizi kullanarak karşılık vermiş oluruz. Oysaki üstbeyin becerilerimiz çoktan gelişmiştir.
3. Üstbeyin Becerileri:
Üstbeyin karar verme, dikkati sürdürme, planlama, fikir yürütme, problem çözme gibi becerileri içeren beyin bölgemizdir.
Üstbeyin 20 yaşına kadar gelişim süreci içerisinde olduğundan çocuğun kontrolünü kaybederek ani ve bize göre anlamsız tepkiler vermesi normaldir, peki ya bizimki?
4. Empati Temelli Yaklaşım:
Çocuğunuz kontrolü kaybettiğinde ona üstbeyin becerilerinizi kullanarak empati temelli yaklaşın.
Biraz öfkeli ve üzgün müsün? Anlıyorum, yanındayım mesajlarını verin.
5. Yetişkin Tepkisi:
Unutmayın, siz yetişkinsiniz ve çocuk bağırırken siz de bağırdığınızda çözüm değil, soruna yönelir, yetişkin tepkisi vermezsiniz.
Çocuğumun Beyninde Neler Oluyor ? – Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal
Bu bilgiler ışığında, çocuğunuzun kontrolünü kaybettiğinde ona destek olmak için daha iyi hazırlıklı olabilirsiniz. Unutmayın ki her çocuğun gelişimi farklıdır ve sabır, empati ve anlayış her zaman önemlidir.
Bu konu gibi bir çok soruyu barındıran “Çocuğumun Beyninde Neler Oluyor ?” kitabımızda yer almaktadır.
Tüm kitaplarımıza ulaşmak için tıklayın.
GELİŞEN ÇOCUK GELİŞEN OYUN yazımızı okumak için tıklayınız.