Neden Çocuklarımıza Kitap Okumalıyız?
- Beyinlerinde farklı ve yeni bağlantıların kurulmasını sağladığı için,
- Farklı karakterlerin, yaşantıların dünyasına girerek beynin empati ile ilgili bölgesini geliştirdiği için,
- Hayal gücünü geliştirdiği ve farklı bakış açıları kazandırdığı için,
- Dil gelişimini desteklediği, kelime haznesini zenginleştirdiği için,
- Ona kitap okumayı sevdiğimiz, kitaplar aracılığı ile birlikte keyifli vakit geçirdiğimiz için,
- Çocuklarımıza bir kitabın dostluğunda önce kaybolup sonra var olmayı öğretmek için, bol bol okumalıyız.
Kitap Okurken Çocuğumun Beyninde Neler Olur?
- Daha fazla resimli çocuk kitabı okunan çocukların anlam çıkarma(semantik işlemleme) ile ilgili sol tarafraki beyin bölgelerinde daha fazla aktivasyon gözlemlenir.
- Prefrontal beyin aktivitesi artar. Bilişsel süreçlerin yanı sıra dikkat ve bellek becerilerinde frontal korteks önemli bir rol oynamaktadır.
- Annenin kitap okuma aktivitesi sırasında çocuğun işleyen hafıza, sosyal duygusal entegrasyon, ifade edici ve karmaşık dili destekleyen sol beyin bölgesinde aktivasyon artar.
- Okumadan sonraki günlerde beyinde sol açısal/supramarjinal girus ve sağ arka temporal girusun merkezlerinde bağlantıda önemli artışlar görülmüştür. Bu merkezler perspektif alma (empati) ve hikâyeyi anlama ile ilgilidir. Yani okuduğunu anlama ve empati becerisi gelişir.
Sonuç olarak ister anne olalım ister baba hepimizin dileği çocuklarımızın sağlıklı, mutlu bir şekilde geleceğe adım atmalarını, bu attıkları adımın güven içinde olmasını sağlayabilmek. Çocukla ilgili her konuda olduğu gibi kitap okuma aktivitesinde de anne-babaların eşit rol alması son derece önemli. Araştırmalarında ortaya koyduğu gibi anne ve babanın kitap okuma sürecine farklı katkıları olabiliyor. Bu katkılar ise çocuğunuza bilişsel, sosyal ve dil gelişimi açısından zenginlik olarak geri dönüyor. O halde ”sen daha güzel okuyorsun, sen oku” demek yerine okuma sürecinde anne ve babaların aktif rol alması gerekmektedir.
Yazımız Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal’ın Çocuğumun Beyninde Neler Oluyor? kitabından alınmıştır.
Tüm kitaplarımıza ulaşmak için tıklayın.