Kitap Seçiminde Dikkat Edilecek Etmenler - Oyunperest

R

Resimli çocuk kitaplarının çocukların gelişimine katkısı hiçbir zaman yadsınamaz. Çocuk gelişimine bu denli önemli katkıları olan bir unsuru seçerken de haliyle biraz seçici olabiliyoruz. Kafalarımız da karışabiliyor. Bu sebeple sizlere çocuk kitaplarını seçerken genel olarak dikkat etmeniz gereken birkaç husustan bahsedeceğiz.

İlk ve en önemli unsur kitabın çocuğun gelişimsel düzeyine uygun olmasıdır. Artık bazı yayınevleri kitapların üzerine kaç yaşa uygun olduğunu belirtse de sizler yine de önce kitabı kendiniz okuyun, süzgecinizden geçirin ve çocuğunuzun gelişimsel dönemine uygun görürseniz alın.

Gelişimsel düzeyden sonraki ilk dikkat ettiğimiz konu, kitabın konusunun çocuğun ilgi alanına uyumudur. Çünkü dünyanın en güzel kitabı da olsa eğer çocuk o konuyla ilgilenmiyorsa, o kitabı okumak istemeyebilir. Bu sebeple çocuklarımızın iyi birer gözlemcisi olmakta fayda var.

Kitabın konusu basit ama iyi kurgulanmış olmalıdır. Çok karmaşık konular çocukların akıllarını karıştırır, odaklanamazlar ve bir süre sonra o hikayeyi okumak istemezler.

Konu basit olmalı, iyi kurgulanmış olmalı dedik, ancak öyküde minik sürprizler olsa hiç de fena olmaz. Bu sürprizler çocuğun kitabı dinlerken ki sürecini dinamik tutar. Çocuk bu sayede öyküye daha da odaklanıp bir sonraki sayfayı iple çeker.

cocuklar icin kitap secimi oyunperest 6
cocuklar icin kitap secimi oyunperest 5
cocuklar icin kitap secimi oyunperest 4

İlk amacımız en başta da dediğimiz gibi çocuğun gelişimsel düzeyine göre seçimler yapmak. Bu sebeple fazla süslü cümleler, ağır söz sanatları olan kitaplardan kaçınalım. Bunlar hem çocuklarımızın gelişimsel düzeyine uygun olmayan kategoride hem de çocuklarımızı biraz sıkılabilir.

Öyküdeki karakterlerde ise mükemmel çocuk algısı olmamalı. Şöyle ki kitaplarda hep zeki, çalışkan, ebeveynlerinin sözünü dinleyen, derli toplu, yaramazlık yapmayan çocuk tasvirleri olursa çocuk kitapta kendinden bir parça bulamaz. Ve yine kitaplar sıkıcı gelmeye başlayabilir. Bu sebepledir ki çocuklar afacan karakterli çocuk kitaplarını daha çok severler.

Kitaplar çocuğun gelişimsel düzeyine uygun olmalılar demiştik hatırlarsanız. Bu sadece içerik açısından değil her açıdan olmalı. Örneğin, 0-2 yaş arasındaki bebeklerde daha kalın, mukavva gibi sayfaları olan kitaplar tercih edilmesi gerektiğini belirtiyoruz. Bu bebeklere ince kuşe kağıda basılmış kitaplar sunarsanız, onlar sayfaları yırtacaktır. Bu sebeple kitaplar sayfa, boyut, yazı puntosu bakımından da çocukların gelişimine uygun olmalı.

 

Gelecek, ihtiyacı olan şeyleri yapabilmek için neyi öğrenmesi gerektiğini bilenlerindir..

Denis Waitley

Çocuk kitaplarında sayfadaki resim ve metin uyumu çocuklar için oldukça önemli bir etken. Resim ve yazının karışık, iç içe olduğu sayfalarda çocuklar resim ve yazı arasındaki algıyı ayırt edemeyebilir. Bu sebeple hem metne uygun hem de daha uyum halinde olan resimler çocuklar için de daha faydalı olacaktır.

Mesaj Gönder.
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Merhaba! Size nasıl yardımcı olabiliriz?