GÖRMEK İÇİN BAKMAK
Çocuğunuza en son ne zaman baktınız? Belki tam şu an göz ucuyla baktınız ve okumaya devam ediyorsunuz. Ama ben size bazı şeyleri görmek ve farkına varmak için bakmaktan bahsediyorum.
Pandeminin tüm dünyayı avuç içine alıp evlere hapsettiği bu dönemde en çok zararı kim görüyor tartışma konusu olabilir ama benim derdim çocuklarımızın ne kadar zarar gördüğü.
Belki biz yetişkinler evden çalışmaya başladık ve fiziksel aktivitelerimiz kısıtlandı ancak ev işleri bir o kadar peşimizden koşuyor ve evimizin içinde bizi hareket etmeye zorluyor. Peki ya çocuklarımız?
Bırakın tenefüslerde okul bahçesinde koşturmayı, ders esnasında bile kıpır kıpır yerinde duramayan birbirine silgi atan çocuklarımız; şanslı iseler bir monitör karşısında değilseler belki küçücük bir telefon ekranından dersi dinlemeye, öğretmenlerinin gözüne girmeye, arkadaşlarının dikkatini çekmeye çalışıyorlar. Sıraları, sınıfları, uzun koridorları ve bahçeleriyle onlara kocaman bir hareket alanı sağlayan okulları şimdi bir kameranın kadrajı kadar bir yer onlar için. Azıcık kıpırdansalar kadrajdan çıkacak dersi dinlemiyor zannedilecekler.
Tenefüste kantine koşan çocuklarımız şimdi televizyon başına koşuyorlar hemen yan odaya. Çocuklarımızın fiziksel aktivitelerinin bu denli kısıtlanması ve bu kısıtlamanın daha ne kadar süreceğinin belli olmaması bizim için oldukça endişe verici.
İşte tam bu aşamadı siz ebeveynlere düşen görev çocuklarınıza bazı şeyleri görmek için bakmak. Masa başında oturan bu gencecik bedenlerin ekrana doğru eğilmesine engel olmak.
Omurga eğriliği dediğimiz skolyoz kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla 8-10 kat fazla görünmekte. Büyüme çağındaki çocuklarda erken dönemde farketmek hastalığın seyrini değiştirmemizde biz fizyoterapistler için oldukça değerli. Bu hastalığı erken dönemde farketmekse siz ebeveynlerimizin görevi. En basit örnekle sırtı çıplak çocuğunuzu öne eğerek asimetri var mı diye kontrol edebilirsiniz. Omuz seviyeleri, pelvisin(kalça kemiği) duruşu, kürek kemiklerinin hizası size yol gösterebilir. Kifotik(kambur) duruşu alışkanlık haline getirmemeleri için çocuklarınızı ders esnasında sık sık dik oturması için uyarabilir, çenesini biraz geriye çekerek boynunu yer çekimi hizasında tutmasını sağlayabilirsiniz. Tenefüslerde evin içinde atacakları küçük bir tur bile eklem sıvılarının sirkülasyonunu sağlayacak, dolaşım sistemlerini harekete geçirecek ve gözlerinin odağını değiştirecektir. Unutmayın ki küçük yaşta çocuklarınıza kazandırdığınız ufak alışkanlıklar büyüyünce yaşayacakları sorunların önüne geçilmesini sağlayacaktır.
Hareket edin, çocuklarınızı hareket etmeye teşvik edin, sağlıkla kalın.
Fizyoterapist
Hatice Kübra ÇETİN
Daha fazla bilgi için sitemizdeki videolarımızı izleyebilirsiniz.
İnstagram hesabımızdan güncel paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz.
Güncel makalelerimizi okumak için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.