ETİKET SADECE ÜRÜNLERDE OLUR
Merhabalar!
Bu yazımızın konusuna, “Etiketle-me”. Çocuk gelişimi ile çok alakasız bir konu değil mi? Etiket dediğimiz şey ürünlerde olur. Marketten bir ürün alırsınız. Etiketinde de onun fiyatı yazar değil mi?
Peki sizlere çocuklarınızı sakın etiketlemeyin desek, ne dersiniz? Hımm sanırım şimdi biraz bağdaştırdık.
Evet aslında her gün çevremizdeki herkese bir etiket yapıştırıyoruz. Bu “güzel”, bu “sempatik “, bu “çok kendini beğenmiş”, bunun “özgüven konusunda desteğe ihtiyacı var”, vb. İnsanlara yapıştırılan ne kadar çok etiket varmış değil mi? Peki ya çocuklarımıza? “Çok yaramaz, hiçbir şeyi beğenmez, çok inatçı, vb.” Çocuklarımıza da ne kadar çok etiket koyuyoruz değil mi? Peki daha sonra ne oluyor? Yapıştırdığımız o etiketin içini biz doldurmaya çalışıyoruz. Ya da çevre yapıştırdıysa çevre etiketi desteklemeye çalışıyor. “ Ay bak ne kadar da yaramaz, baksana yaramaz çocuk anca bunu yapar.” Gibi söylemlerle. Çocuğa bir kere o etiket vuruldu mu yaptığı her şey o etikete çıkıyor. “Etiket vurmak” ne kadar kaba bir tabir değil mi? Biz söylerken bile rahatsız olduk. Peki ya bir de etiketi çocuğunuza söylediğinizde, onda yaratacağı rahatsızlığı düşünün?
Oysa ki o miniğin tek amacı keşfetmek. O kadar çok merak ediyor ki… Her yeri, her şeyi. Bazen anlayamıyorsunuz değil mi? Bu çamaşır makinesinin içini neden bu kadar merak ediyor? Balkon demirleri bu kadar soğuk ve tehlikeliyken neden her seferinde onu orda buluyorsunuz? Peki ya çekmeceler? Çekmeceler eşya koymaya yarayan bir yerken neden bu kadar karıştırmak ister ki bir insan? Hepsinin cevabı bu kadar basit olamaz değil mi? Çünkü siz de merak ediyorsunuz, ama onun kadar “yaramaz, inatçı, dağınık” değilsiniz.
Aslında cevap tıpkı dediğiniz gibi çok basit. Hepsi meraktan, keşfetme arzusundan. Peki neden sizin gibi merak etmiyor? Çünkü o daha birkaç senedir bu dünya da, çevresine dair sizinki kadar bilgi birikimi yok. Belki ikiniz de çamaşır makinesinin çalışma mekanizmasını merak ediyorsunuz. Ama siz onun çamaşırları yıkarken haznesinin döndüğünü biliyorsunuz. O ise bunu daha geçen hafta çamaşır makinesinin içine girerek keşfetti. Yani aslında yaramaz değil, meraklı. Bakın bu da bir etiket aslında. Ama bunu kötü bir anlam için kullanmadım. Gelişimsel olarak merak onu büyütecek, geliştirecek, öğretecek bir şey. Yani o kadar da kötü değil.
Peki etiketleyince ne oluyor? Kendini gerçekleştiren kehaneti duydunuz mu hiç? Kendini gerçekleştiren kehanette, ortada bir şey olmasa bile o söylediğiniz şeyi destekledikçe herkes ona inanır. Ve bir de bakmışsınız ki ortaya attığınız kehanet doğru çıkmış. Çünkü beyninizi ona inandırmaya çalıştınız. İşte bir çocuğu etiketlemekte tıpkı böyle bir şeydir. Bir etiket koyarsanız ortaya zamanla çocuğun her davranışını o etiketin altına eklersiniz. Belki de o etiketle hiç alakası bile yokken. Sonra bir bakmışsınız hoooop yaramaz dediğiniz çocuk gerçekten de çok hareketli, dediklerinize tam uyan bir kalıba dönüşmüş.
O yüzden lütfen çocuklarımızın her hareketini belli sınıfların altına koymadan önce bir değerlendirin. Sebeplerini anlamaya çalışın. Belki de çekmeceleri dağıtmak gerçekten çok eğlencelidir.
Çocuklarla, çocuk kalın!
Çocuk Gelişimci
Bedriye ÇELİK
Daha fazla bilgi için sitemizdeki videolarımızı izleyebilirsiniz.
İnstagram hesabımızdan güncel paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz.
Güncel makalelerimizi okumak için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.