ÇOCUKLARDA SINIRSIZ SINIRLAR
Merhabalar sevgili ebeveynler ve ebeveyn adayları, özelikle okul öncesi dönemde çocuklara sınır koyma hakkında konuşalım istedim sizlerle. Evet sınır koyma dedik, sınır koyma ve kuralların öğrenilmesi kronolojik olarak erken çocukluk dönemine dayanmaktadır. Sınır koyma genellikle anne babaların çocuğa istenilen davranışları öğretmek ve beklentilerini karşılamak için tercih ettikleri bir yoldur.
Çocukların dünyaya geldikleri andan itibaren çevreyi keşfetmeleri ve merakları, kendi kültürüne ait olma çabasıyla devamlığı olan bir yolda sağlanır. Kendi ailesiyle hayata hazırlandığı bu yolda otoritenin merkezinde ve kendini en az kısıtlayıcı hissettiği ortamda büyürken bu kurallara uygun davranması ve sınırlarını tam erişmiş bir halde büyümesinin çocuklar açısından esnekliği söz konusudur. Yani her zaman söylediğimiz gibi her çocuk özeldir ve gelişimde bireysel farklılıklar yer alır.
Özellikle okul öncesi çocuğa sahip ebeveynler bu sözümüz sizlere, çocukların her kurala moda mod bir şekilde uyum göstermesini beklememeliyiz. Okul sürecinin başlamasıyla birlikte çocukların uzun vadede mutluluğunun ve akademik başarılarının sağlanması için de bir yol çizmiş oluyoruz. Evdeki otoritenin okul ortamında yön değişmesi ve yeni kuralların ortaya çıkması kendi sınırlarının bilinmesi yer aldığı gruba uyumlu olarak hareket etmesi için elbette ki zamana ve sabra ihtiyacımız olacaktır. Bu durum çocuklar tarafından çok sevdiği oyuncağının kırılması ya da her gün önünden geçtiği ve ilgisini çeken arabanın rengini değişmesi gibi duygusal olarak şaşkınlık ve farklı duygu durumlarını yaşamasına neden olabilir.
Oğlum yapma kızım yerinde otur gibi cümlelerdense emir kipini rafa kaldırıp empati kurmayı sağlayacak geri dönüşler yaparak ilerlemek hem sürecin kolaylaşmasına olanak sağlayacak hem de biraz da olsa çocuğa beni anlıyor hissini vermeye fırsat tanıyacaktır. Yapılan araştırmalarda sınırlar, çocuğun gelişimi destekleyerek büyümesine yardımcı olduğu ve sınırların çocuğun güvenliğini sağladığı görülmüştür. Sürekli onu yap bunu yap ya da tam tersine aman yapma sakın uzak dur gibi cümleleri duymak gerek çocuk gerekse biz yetişkinler için pek de hoşlanacağımız söylemler değildir.
Çocuk onu anlayan ebeveyne ve öğretmenlere ihtiyaç duymaktadır, çevresindeki yetişkinler tarafından doğru anlaşılmak kendini güvende hissetmesi ve bahsettiğimiz sınırlara daha etkili bir tabirle kurallara uyum sağlamasına ve kendini güvende hissederek kendisini en rahat şekilde ifade edebilmesini sağlayacaktır. Biz biz olalım çocukları dinlemekten ve isteklerini ertelerken onu neler beklediğinden, sabır göstermeleri halinde istedikleri planın gerçekleşmesinden yana olalım.
Anlaşılmayı bekleyen çocuklarımızı ve buna uygun davranmanın öğrenildiğini, artık bunun günlük rutininize dahil olduğunu gördüğünüzde, bir süre sonra sabır olarak ektiğiniz tohumlar filizlenecektir. Meyveleri toplama kısmı ise evde ve diğer yaşam alanlarında bu sınırların ve kuralların eşgüdümlü devam etmesi olarak görülecektir.
Sınırlarınız esnek, sabrınız bol olsun sevgili ebeveynler.
Çocuk Gelişimci
Aslı Sena Alpalt
Daha fazla bilgi için sitemizdeki videolarımızı izleyebilirsiniz.
İnstagram hesabımızdan güncel paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz.
Güncel makalelerimizi okumak için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.