BİZ DE ÇOCUK BÜYÜTTÜK HİÇ ÜSTÜNE BU KADAR DÜŞMEDİK!
Merhabalar!
Başlığımız sizlere ne kadar tanıdık değil mi? Genellikle babaanne, anane ve dedelerden duymaya alışkın olduğumuz bir söz “biz de çocuk büyüttük, hiç üstüne bu kadar düşmedik” .
Evet tahmin ettiğiniz üzere konumuz büyük ebeveynler ve ebeveynlerin çatıştığı çocuk yetiştirme tutumları. Ailelere anne baba tutumları ile ilgili öneriler verirken şu cümleyle çok karşılaşıyoruz “hocam iyi söylüyorsunuz ama ben bu şekilde davranınca kayınvalidem abartmayın biz de çocuk büyüttük hiç bunları yapmadık, bak sapasağlamsınız işte diyor”. Çok tanıdık geldi değil mi? Araştırmalar da bunları doğruluyor aslında. Yapılan bir araştırmada büyük ebeveynlerin kendi geleneksel yöntemlerinin ilk başvurmak istedikleri çocuk yetiştirme yöntemi olduğu ancak çocuğun ebeveynlerinin istediği yöntemleri izlemeye çalıştıkları aktarılmıştır.
Peki büyük ebeveynlerimiz mi haklı yoksa çocuğun kendi ebeveynleri mi? Aslında bu konu da haklı haksız diye bir taraf yok. Çünkü her iki tarafta çocuğun yüksek yararını istiyor ancak farklı yöntemlerle. Evet büyük ebeveynlerimiz, şu anki ebeveynlerimiz gibi bir tutum sergilememiş ve çocukları yetişmiş olabilir. Ancak asıl kilit nokta şurası “her iki ebeveyn aynı zamanda çocuk yetiştirmiyorlar.” En basitinden büyük ebeveynlerimizin bizi yetiştirirken şu an çocukları uzak tutmak için çabaladığımız o meşhur 3T(tablet,televizyon,telefon), hormonlu ve kanserojen yiyecekler, fazla plastik vb bunların hiç biri yoktu.
Eskiden çocukların bu kadar çok uyaranı yoktu. Çocuklar kendi oyuncaklarını taştan, yapraktan, çamurdan, bezden yapıyorlardı. Ev de ilgilerini çekebilecek onları günlük yaşamdan alıkoyacak kadar cezbedebilecek bir çok şey yoktu. Hani diyorlar ya şimdiki çocuklar çok farklı diye, farklı olan tek şey çocuklar değil aileler de çok farklılaştı. Eskiden ev işleriyle fazlasıyla haşır neşir olan annelerimiz şimdilerde çoğunlukla çalışıyorlar. Bir araştırmada bir babaannenin ağzından şunu okumuştum “ eskiden o kadar çok ev işi yapıyordum ki çocukları sokağa salıyordum acıkınca geliyorlardı yemek yiyip tekrar çıkıyorlardı”. Şimdi bu cümle de inceleyeceğimiz o kadar çok şey var ki gelin başlayalım analiz etmeye.
İlk olarak çocukları dışarı salma. Kaçınız gönül rahatlığıyla çocuklarınızın sokakta sizsiz oynamayasına izin veriyorsunuz? Büyük ebeveynleriniz izin veriyordu ama. Çünkü eskiden bu kadar çok çocuk istismarı yoktu ya da vardı ancak duyulmuyordu. Geçenlerde konuştuğum bir aile hocam ben öyle çocuğumu tek başına sokağa salamam ortalığa hiç güvenemiyorum dedi. Bir çok aile de aynı fikirde farkındayım. İkinci olarak çocuklar evden kalınca haliyle meşgul olacak bir şeyler arıyorlar. Ya o çok korktuğumuz 3 T’yi vereceğiz o, onunla oynarken biz de kendi işimizi yapacağız ya da çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmek için oyunlar oynayacağız, kitap okuyacağız, ailece etkinlikler yapacağız.
İlk seçeneği seçerseniz işiniz daha kolay ama bu sefer de ilgisiz ebeveyn olmak ile suçlanırsınız ancak ikinci seçenekte daha çok tepki alıyorsunuz. Ve o cümle hemen geliyor “bizde çocuk büyüttük hiç bu kadar çocuğun üstüne düşmedik”. Çünkü sevgili büyük ebeveyn sizin zamanınız da çocuklar dışarı çıktığında bu kadar yoğun, acaba bir şey olur mu endişesi yoktu, dışarı da istedikleri gibi oynuyorlardır. Ama şimdi aileler 2 kere düşünüyor çocuklarını dışarı çıkartırken. Dışarı çıkartmayınca da haliyle onun yerine bir şey sunmak durumunda kalınıyor. Bu sefer de ailece bir çok etkinlik, her gün bir macera ortaya çıkıyor. İçeriği bilmeyen büyük ebeveynler tarafından da ya da çevrenizdeki diğer insanlar tarafından yargılanıyorsunuz. Ancak doğru yoldasınız. Çünkü çocuklarınızın özellikle 0-6 yaş arasında en çok ihtiyacı olan kişi sizsiniz yani anne ve babaları. Çocuklarınızın eline tablet vereceğinize kağıt ve boya kalemleri verin, birlikte yapın.
İstisna büyük ebeveynler de yok mu? Tabi ki var. Ve onlar ebeveynlerle birleşince, ebeveynlerle aynı tutumu benimseyince ortaya çok keyifli vakitler çıkıyor. Çocuk anne ve babamın yapmadığını büyükannem yapar nasıl olsa diyemiyor, bu esneklik ona tanınmıyor ve yapması ve yapmaması gerekenleri daha çabuk kavrıyor. İstediğimiz bu aslında büyük ebeveynlerin çocuğun anne ve babasıyla aynı tutumu benimsemesi, kuralları yıkmaya çalışmaması, bu şekilde keyifli vakit geçirmeleri.
Yani sizin anlayacağınız bir tek siz de durumlar öyle değil. Büyük ebeveynlerimizle bol bol konuşacağız, her şeyin gerekçesini açıklayacağız, belki de bir uzman desteği alacağız. Ama emin olun bir sonuç elde edeceğiz. Çünkü onlarda torunları için en iyisini istiyor.
Çocuklarla çocuk kalın!
Çocuk Gelişimci
Bedriye ÇELİK