BEBEK LİDERLİĞİNDE BESLENME (BLW) NEDİR?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) ve Sağlık Bakanlığı ilk alt ay sadece anne sütü ile beslenmeyi, en az iki yaşına gelene dek anne sütünün bebeğin beslenmesinin önemli bir parçası olmasını önermektedirler. Altı aydan sonra, emzirilen bebeklerin besin ihtiyaçlarını sadece anne sütünden karşılamaları giderek zorlaşmaktadır. Ayrıca, bebeklerin çoğu yaklaşık 6 ayda gelişimsel olarak diğer besinlere hazırdır. Anne sütüne ilave olarak verilen besinlere “tamamlayıcı besin”, besinlerin verildiği döneme de “tamamlayıcı beslenme dönemi” denilmektedir. Bebeğinizin bu dönemde katı besinlere ilk girişimi yepyeni bir tat ve doku dünyasının kapılarını açmaktadır. Peki bebeğinizin ilk tadının ne olması gerektiğine nasıl karar veriyorsunuz? İlk ek besinlerini onlara küçük bir kaşıkla veya parmak ucunuzla mı sunuyorsunuz yoksa elleriyle alıp bağımsız olarak ağızlarına doğru hareket ettirmeye mi başlıyorlar?
Son 10-15 yıl içinde, “bebek liderliğinde sütten kesme” (BLW) olarak bilinen alternatif bir yaklaşım, özellikle İngiltere ve Yeni Zelanda’da ve daha yakın zamanda diğer Avrupa ülkelerinde de popülerlik kazanmıştır. “Bebek tarafından yönetilen” sütten kesme terimi ilk olarak 2000’li yılların başında Gill Rapley tarafından ortaya atılmıştır. Bebek liderliğinde beslenme, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerinde özellikle belirtilmese de, günden güne daha popüler hale gelmektedir.
Bu rahat ve ebeveynden çocuğa müdahale içermeyen yaklaşım, bebeğe bir yetişkinin yardımı olmaksızın kendi kendine beslemesi için katı yiyecekler sunulmasına dayanmaktadır. Temel özellikleri, bebeklerin aile yemeklerine katılması ve onlara elde tutulabilen bütün (bebek yumruğu büyüklüğünde) yiyecek parçalarının sunulması, böylece tamamlayıcı beslenmenin başlangıcında, yaklaşık altı aylıkken, bebeklerin kendilerini besleyebilmeleridir. Bu durum, ebeveynler çocuğun seçebileceği yiyecekleri sunsa da, tamamlayıcı besine geçiş sürecini çocuğun kendisi kontrol ettiği anlamına gelmekte ve bebekler neyi, ne kadar ve hangi hızda yiyeceğine kendileri karar vermektedir.
Bazı araştırmalar, bu yaklaşımın bebeklerin kendi gıda alımlarını düzenlemelerini sağlamanın iyi bir yolu olduğunu bulmuştur. Bebek liderliğinde beslenme ayrıca bebeğin doğuştan gelen açlık ve tokluk ipuçlarına yanıt verme becerisine bağlı olarak yeme alışkanlıklarını geliştirmeye de yardımcı olabilmektedir. Ki bu da, gıda alımının kendi kendine düzenlenmesine ve daha sağlıklı kilo alımına yardımcı olmaktadır.
Ancak bu yaklaşım beslenme yeterliliği konusunda soru işaretlerine neden olmuştur ve bazı çalışmalar büyümenin olumsuz etkilenebileceğini öne sürmüştür. Ayrıca; demir yeterliliği, enerji ve besin maddesi alımı ve boğulma riski gibi ana konularla ilgili olarak sağlık çalışanları ve ebeveynlerin kendisinde de endişelere neden olmaktadır.
Bebek liderliğinde beslenme modelinde bebeğe sunulan yiyecekler bebeğin beslenmesiyle ilgilenen kişilere göre değiştiği için bu konuda standart bir eğitim ve uygulama kılavuzunun bulunmaması da bir sorun oluşturmaktadır.
Bebek liderliğinde beslenme; hem bebek hem anne için özgürlük sağlasa ve bebeğe kendi seçimlerini yapmakta özgüven kazandırsa da yine de tamamlayıcı beslenmeye geçiş döneminde aile, bebek ve ilgili sağlık çalışanlarının iş birliğiyle ideal büyüme ve gelişmeyi sağlayacak bebeğe özgü beslenme düzenin oluşturulması gerekliliği göz ardı edilmemelidir.
Diyetisyen Sevin CİRİT
Daha fazla bilgi için sitemizdeki videolarımızı izleyebilirsiniz.
İnstagram hesabımızdan güncel paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz.
Güncel makalelerimizi okumak için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.