SSu gibi geçti ilk 6 ay öyle değil mi? Yarı yaşı oldu bile bebeğimizin. Haydi gelin diğer yarıda neler olacağını hep birlikte inceleyelim.
Motor Gelişim
Geçen aylarlar hatırlarsanız bebeğimiz destekli oturuyordu. Bu ay aralığında ise artık desteksiz oturmalar gerçekleşecek. Sürpriz haberler sadece bu kadar da değil. Tutunarak ayakta durabilir. Evet, artık yürümenin sinyallerini veriyor yanlış anlamadınız. Peki yürümeden önce ne yapılır? Doğru bildiğiniz evet, bu ay aralıklarında emeklemeye de başlayacaktır bebeklerimiz. Hani geçen ay aralıklarında demiştik ya bebeğinizin yanına onun ellemesini istemediğiniz cisimler koymayın diye. Bu ay o cisimleri direk ondan uzağa koyun. Çünkü bebeklerimiz uzanma konusunda ustalaşmaya başladılar. Bu aylarda eller çok aktif. Artık bebeğimize tek elinde bir şey tutmak yetmeyecek. Bir elinden diğerine geçirmeler yapacak. O minicik eller nasıl da gelişiyor görüyorsunuz öyle değil mi? 3 parmağıyla tutup hooop diye çekecek nesneleri.
Bilişsel Gelişim
Geçen ayki ceee oyunlarını hatırlıyorsunuz öyle değil mi? İşte onlar her geçen ay daha da anlamlı oluyor. Örneğin bu ay bu oyunlarda daha içten gülücükler göreceksiniz.
Bu oyunu bu kadar önemsememizin sebebi nesne devamlılığı dediğimiz durumu destekliyor oluşu. Yani şöyle ki çocuğun görüş alanından bir nesne çıktığı anda, nesne devamlılığı gelişmemiş çocuk o nesneyi aramaz. İşte bu durum bebeklerimizde zamanla geliştiği için her ay bununla ilgili farklı bulgular görebiliriz. Mesela bu ay aralığında yere düşen ponpona bakar ve görebildiği yerlere bakar. Ama ponpon masanın altına düştüyse ve çocuk masanın altını göremiyorsa, üzgünüz sevgili ponpon sen artık bebeğimiz için yoksun bu dünyada.
Bir de bu ay aralığında bebeğiniz yere birçok nesne atıp düşüşünüz izlemek isteyebilir. Sizi sinir etmek için yapmıyor. Sadece keşfediyor.
Yukarıda bebeğimizin artık iki elini de aktif kullanmaya başladığını belirtmiştik. Bu sadece motor gelişim değil, bilişsel olarak da çok önemli. İki elini kullanmaya ihtiyacı var, bunu fark ediyor ve kullanmaya başlıyor.
Dil Gelişimi
Bu ay aralığında geçen aylarda oluşan hece tekrarlarına devam edecek hatta ustalaşacak bebeğimiz. Ve artık daha çok b,p,m seslerinin içinde olduğu tekrarlar da göreceğiz. Yani babıldamaya başlayacak. Çok değişik bir ismi var ama evet öyle “babıldama”.
Bu ay aralığında belki de en sevimli olan durumlardan birine şahitlik edeceğiz. Kendine özgü bir dil geliştirmeye başlayack bebeğimiz. Konuşacak da konuşacak. Siz anlamasanız da onun size anlatacak çok şeyi var 😊
Ve bu ay aralığında bebeğimiz ismini fısıldadığımızda artık bize dönmeye başlayacak. Bir de basit hayvan seslerini taklit etmeye başlayabilir, bizden söylemesi.
Sosyal Gelişim
Bu ay aralığında bebeğimiz artık kendini sosyal olarak daha iyi ifade etmeye başlıyor. Şöyle ki önceki aylarda annesi yanından ayrıldığında ayrılık kaygısı yaşayabileceğini söylemiştik. Bu ay aralığında artık tanıdığı tanımadığı kişileri seçip, tanıdığı kişiler yanından gidince ağlayabilir. Geçen ayki uyarıyı yeniden yineliyoruz. Bu gelişimsel olarak çok normal ve beklediğimiz bir süreç. Bu sebeple bebeklerimizi etiketlemiyoruz. Bu ay aralığında el çırpma, bay bay yapma gibi ifadeleri bebeğimiz kullanmaya başlayabilir. Hatta sizler bunları yapınca sizleri taklit edebilir. Demiştik ama değil mi bu ay aralığında çok oyuncu oluyorlar diye?
Bu ay aralığı ile ilgili daha fazla bilgi için sitemizdeki videolarımızı izleyebilirsiniz.