5-6 Yaş Çocuk Gelişimi
VVe geldik erken çocuğun son dönemine. Haydi gelin hep beraber inceleyelim, bu dönemde bizi neler bekliyor, diye.
Motor Gelişim
0-6 yaş grubunun sonlarına yaklaşırken çocuklarımızın hareket becerileri hızla gelişiyor. Önceki senelerde gördüğümüz bazı becerilerin daha gelişmiş hallerini bu dönem göreceğiz. Örneğin artık tek ayak üzerinde 7-8 kere zıplama, yine tek ayak üzerinde 9-10 saniye durma, denge tahtasında ayak değiştirerek yürüme, topu yerde 4-5 kere sektirme, kalemi doğru tutma gibi ; ayrıca bu dönemde ip atlama, örneğe bakarak rakam yazabilme, çeşitli hareketleri ritim ve müzik eşliğinde yapma, yatay, dikey çizgiler çizip, bunlarla şekil oluşturmaya da başlayacaklar.
Bilişsel Gelişim
Hani derler ya “zehir gibi maşallah” diye bu dönemde minik Oyunperestlerimiz aynen öyle. Geçen sene birçok geometrik şekilleri tanıyorlardı bildiğiniz üzere. Şimdi onları birleştirip resimler yaparken görebilirsiniz miniklerinizi.
Artık yapbozdaki parça sayıları da arttı. Bu dönemde 10-20 parçalı yapbozlar yapacaklar. Bu dönemin en önemli özelliklerinden biri de matematiğe girişler yapılması. Bu yaş döneminde nesneleri kullanarak, sonucu tek basamak çıkan toplama ve çıkarma işlemleri yapabilirler. Örneğin, bu orada 5 yumurtamız var, şimdi 3 tanesinden omlet yapacağım sepetimizde kaç yumurta kaldı, gibi. Haftanın günleri ise bu dönemde daha bir netlik kazanacak miniklerimizin kafasında.
Dil Gelişimi
Bu dönemde o kadar uzun, düzgün ve anlamlı cümle kuracak ki bazen sizler bile şaşıracaksınız, bu çocuk bunları nereden duydu diye. Artık 5N,1K dediğimiz “ne, nerede, nasıl, neden, ne zaman ve kim” sorularını hem soracak hem de rahatlıkla yanıtlayacaklar.
Bu dönemde siz ona kitaplarını okuduktan sonra, o dönüp size kitaptaki önemli noktaları anlatabilir. Hatta okumadan önce kitabı eline verdiğinizde resimlerden yola çıkarak sizlere bir hikaye oluşturabilir.
Dil ve duygularımız yine ön planda. Duygu durumuna göre sesini ayarlayabilir, size espriler yapabilir.
Sosyal Gelişim
Bu dönemde karşınızda minik bir arkadaşınız var sanabilirsiniz. Neden mi? Artık duygularınızdan sizi tam anlamıyla çözebilecek. Evet geçen dönemde başkalarının duygularını fark ediyordu ancak bu sefer fark edip size “ neyin var, üzülmüş gibisin” diyebilir.
Bu dönem çocuklarımızın kuralları kabul edip kavramaya başladığı bir dönem. Gerek sosyal hayatlarında gerekse oyunlarında artık kuralların daha da farkındalar ve ellerinden geldiğince uyum sağlamaya çalışıyorlar.
Arkadaş gruplarıyla gerek kuralları kabul ettiği gerek birlikte oynamaya alıştığı için bu dönemde daha çok grup oyunlarında görebilirsiniz miniğinizi.
Öz Bakım Becerileri
Bu dönemde artık kendi işlerini kendileri daha çok görmeye başlayabilirler. Daha fazla sorumluluk alabilir ve gerçekleştirebilirler. Kendi giysilerini tamamen yardımsız giyip çıkarabilirler. Siz sofra kurarken tabakları, bardakları, peçeteleri seve seve taşır size yardım ederler. Ayakkabılarını kendileri giyip çıkarabilirler (bağcıksız).
Tuvalet gereksinimlerini kendi başlarına karşılayabilirler.
Bu dönemle ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz sitemizdeki videoları izleyebilirsiniz.