3-4 Yaş Çocuk Gelişimi
Motor Gelişim
Bu yaşlarda çocuklarımız artık motor becerilerinde ustalaşmaya çalışıyor. Artık çocuğumuz düz bir çizgide yürüyebiliyor, tek ayak üzerinde 4-5 saniye kadar durabiliyor hatta tek ayak üzerinde sıçrayabiliyor. E bu kadar şey olurken dans olmaz mı? Elbette müzikle birlikte dans ediyorlar.
Tontik eller de boş durmuyor hani. Artık topu hedefe atmaya çalışıyorlar, farklı meyve ve sebzelerden baskılar yapabiliyor ve daire çizmeye çalışıyorlar.
Bilişsel Gelişim
Bu dönemde bilişsel olarak da çok yol katettik ve edeceğiz. Artık 10’a kadar sayabiliyoruz, ana renkleri biliyor ve eşleştirebiliyor, 4 parçalı yapbozu yapabiliyor, vücudumuzun bölümlerini biliyor ve birçok zıt kavramı ayırt edebiliyoruz.
Dil Gelişimi
Bu yaşlarda artık tam anlaşılır bir şekilde konuşmalar yapabiliyor çocuklarımız sevgili ebeveynler. Hatta öyle ki onlarla konuşurken filler, sıfatlar, isimler, çoğul ekleri, geçmiş zaman eklerini kullandıklarını bile görebilirsiniz. Tüm bunları benim çocuğum mu yapacak demeyin. Ona kulak verin, gerçekten bunları kullanıyor ya da önümüzdeki aylar kullanmaya başlayacak.
Bir de bu dönemde artık sesin nereden geldiğini gösterebilir, size oturup geçen aydan farklı birçok nesnenin işlevini anlatabilir, “babam geldi ve yemek yedik” gibi art arda olan iki olayı oluş sırasına göre aktarabilir.
Ama en sevimlisi de onu kendi kendine bazen bir şarkı bazen bir tekerleme bazense aklına gelen bir şeyleri söylerken bulabilirsiniz.
Sosyal Gelişim
Çocuğumuz artık birey olma yolunda emin adımlarla ilerliyor demiştik hatırlarsanız. Bu birey geçen ay aralığında adını soyadını, cinsiyetini söylemediyse bu ay artık söylemesini bekliyoruz.
Dil becerilerinin artmasıyla beraber kendini daha da güzel ifade etmeye ve başkalarının duygularını fark etmeye başlayacaktır. Ona verdiğinizi basit sorumlulukları yerine getirecektir.
Hala sizsiz akranlarıyla oynayamasa da bu dönemde artık yavaş yavaş grup oyunlarına katılacak minik Oyunperest’imiz.
Ve belki de bu dönemin en tatlı becerilerinden biri olarak “teşekkür ederim, rica ederim” gibi nezaket ifadelerini kullanmaya başlayacak.
Öz Bakım Becerileri
Sosyal olarak gelişen çocuğumuz öz bakım becerilerinde de artık yardımınızı daha az almak isteyebilir. Giysilerinin önü arkasını kendi ayırt edebilir ancak giyinmek için yine sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaktır. Tuvaletini yine sizlerin yardımıyla yapacak ancak “hadi şimdi arabalarını mor sepete koyalım” dediğinizde kendi eşyalarını toplamaya başlayacaktır.
Ve son olarak artık kendi başına yemek yiyebilecek minik Oyunperest’imiz.
Bu yaş aralığı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek için sitemizdeki videolarımızı izleyebilirsiniz.