3-6 Ay Arası Bebek Gelişimi
MMinik insanımız her geçen gün hızla büyüyor öyle değil mi? Haydi gelin bu ay aralığında ondan neler beklediğimizi konuşalım.
Motor Gelişimi
Hareket kabiliyetleri hızla artıyor öyle değil mi? Daha durun, neler neler yapacak! Bu ay aralığında bebeğimiz boynunu rahatlıkla döndürebilecek. Sadece döndürmek olsa yine iyi. Yüzükoyun yatarken tam anlamıyla dik bir şekilde kaldırabilecek. O minik ayaklar hiç yerinde durmuyor öyle değil mi? Bu ay aralığında bebeğimiz onlara erişebilir, hatta onları ağzına bile almaya çalışabilir. Ne dersiniz, bu yüzden mi bu kadar tatlı oluyor bebek ayakları? Bu ay aralığında yanından ayrılmamakta fayda var. Çünkü bebeğimiz yüzüstünden sırtüstüne, sırtüstünden de yüzüstüne dönebilir. Bir de destekli oturmalarla da hem de başını kendi kendine dik tutarak bize eşlik edecek artık. Yani yavaş yavaş şekillenmeye, kendi hareket kabiliyetlerini elde etmeye başlıyor. İşte bu sebeple yanında durmakta fayda var. Bebeğimizi bıraktığımız yerde bulsak iyi olur değil mi? Daha emeklemiyoruz ama emekleme pozisyonları deneyebiliriz. Yani yüzükoyun yatırdığınızda kollarıyla kendini kaldırıp dünya tatlısı olarak size bakabilir. Bu ay aralığında ellerimiz de baya hareketlenecek. Onu bir yere yatırdığınızda elleriyle oynarken görebilirsiniz. Aman dikkat! Onun ellemesini istemediğiniz bir cismi onun yakınlarında bırakmayın. Çünkü artık minik minik nesnelere erişme çabalamaları yapabilir.
Bilişsel Gelişim
Bu ay aralığında bebeğimizin tepkileri artık daha bilinçli sevgili ebeveynler. Mesela geçen aylarda refleks olarak kavradıklarını, artık bile isteye kavrıyorlar. Ona bir nesne verildiğinde uzanıp almak istemesi ve onu sallaması, bunlar tesadüf değil. Artık bunları yapabiliyor ve daha da önemlisi isteyerek yapabiliyor. Yani amaçlı hareket ediyor. Bunları isteyerek yaparken tabi ki çevrenin daha çok farkında oluyor. Minik bir çift göz sürekli sizi izliyor öyle değil mi? Bunlar olurken tabi artık tepkilerimiz de çeşitleniyor. Minik insanımız yavaş yavaş büyüyor. Uykuya gelecek olursak sanki bu ay aralığında daha bir düzenli olmaya başladı öyle değil mi? Bu da zamanla düzene girecek sevgili ebeveynler merak etmeyin.
Dil Gelişimi
Bebeğiniz bir agu dediğinde siz de eriyorsunuz öyle değil mi? Nasıl erinmez ki? Bu ay aralığında ise bizi daha da mest etmeye kararlılar. Artık daha belirgin sesli gülmeler görebilirsiniz. Ve de daha bilinçli bir şekilde. Biliyorsunuz ki artık boynunu istediği gibi çevirmelere başladı. Bu sebeple duyduğu herhangi bir sese hemen dönebilir. Bu ay aralığında ise agularımız kendilerini yavaş yavaş “bababa, dadada” gibi kelime tekrarlarına bırakacak. Aman babalar dikkat! Sakın ilk baba dedi diye hemen sevinmeyin. Bunlar sadece kelime tekrarları, yani bilinçli bir şekilde baba demiyor. Bu ay aralığında sesli çığlıklar görebilirsiniz. Çok sevdiği hoşuna gittiği durumları sizlere böyle ifade etmek isteyebilir.
Sosyal Gelişim
Artık oyun oynamalara başladık öyle değil mi? Bu ayda cee oynamak onun için artık daha anlamlı olacaktır. Karşılıklı sevinç kahkahalarınız da öyle. Karşılıklı gülmelere devam ediyoruz öyle değil mi? Artık bebeklerimiz tamamen sizinle etkileşim içinde oldukları için kendi hür iradeleriyle gülüyorlar. Bu aylarda bebeğimiz annesi ve tanıdık yüzleri ayırt edebildiği için annesi yanında olmadığında biraz kaygı gösterebilir. Ancak yabani çocuk diye etiketlemeyelim hemen. Bu bizlerin istediği bir durum. Kimi tanıyorsa çocuk, onun yanında kendini daha güvenli hissedecektir haliyle. Artık her şeyimizi daha bilinçli yapıyoruz demiştik. Bu aylarda ağlamalarımızda artık ihtiyaca yönelik olacak. Hani derler ya anneler çocukların ağlamalarından anlar ne istediğini diye, gerçekten de öyle. Eee haliyle sizin değişen yüz ifadelerinizi de fark edip ona göre tepkiler de verebiliyor bebeklerimiz artık.
Bu ay aralığındaki daha fazla gelişimsel becerileri öğrenmek için sitemizdeki videoları izleyebilirsiniz.